Lowes wint eindelijk in World Superbikes, Van der Mark 2e

Motorcoureur Alex Lowes heeft na 118 races eindelijk zijn eerste zege in de World Superbikes binnen. De Yamaha-coureur won op het Tsjechische circuit van Brno voor teamgenoot Michael van der Mark, het eerste 1-2'tje voor Yamaha in zeven jaar.

Bij de start kwam Lowes binnendoor bij Yamaha-teamgenoot en polesitter Van der Mark naar de leiding, voor Eugene Laverty, Marco Melandri en Chaz Davies. Van der Mark pakte de leiding snel terug, terwijl Kawasaki-coureurs Tom Sykes en Jonathan Rea op plekken zes en zeven reden.

Lowes nam voorin de leiding over en ook Melandri verschalkte Van der Mark, terwijl wereldkampioen Rea in de derde ronde vanaf plek zes onderuit ging nadat uitgerekend teamgenoot Sykes hem een tik gaf. Melandri pakte de eerste plek over van Lowes, maar dook al snel het grind in en was klaar.

Sykes vocht ondertussen met Laverty en Lorenzo Savadori om de vierde plek, maar ook de tweede Kawasaki-coureur schoof tegen het asfalt. Lowes en Van der Mark waren verder oppermachtig en de Brit boekte zijn eerste zege ooit, voor de Rotterdammer en Davies.

Leon Camier eindige als zevende en dat was reden voor 'juichen': de Engelsman, die de afgelopen jaren vooral de MV Agusta flink ontwikkelde, heeft nu 195 World Superbikes-races gereden zonder overwinning, een verbetering van Piergiorgio Bontempi's record van 194 races zonder winst.