Zwitsers zeggen 'nee' tegen Olympische Spelen 2026

De Olympische Winterspelen van 2026 worden niet gehouden in het Zwitserse Sion. Zondag werd een referendum gehouden in het kanton Wallis, waarvan hoofdstad Sion gaststad van de Spelen had moeten worden.

Het referendum ging er met name over over een kleine 87 miljoen euro vrijgemaakt moest worden voor de Spelen. Iets meer dan de helft van de bewoners stemde tegen dat plan, wat onder meer de infrastructuur en veiligheid in de regio verbeterd zou hebben.

Sinds vooral de Spelen van Sochi in 2014 synoniem zijn gaan staan voor peperdure Spelen, hebben landen en steden er steeds minder trek in, ook al wordt alsmaar duidelijker dat Spelen zonder belachelijk hoge bedragen prima georganiseerd moeten kunnen worden. 

Voor 2026 zijn Calgary, Sapporo en Stockholm nu de meest vergevorderde kandidaten, terwijl ook Graz, Erzurum en een Italiaans bid van Cortina d'Ampezzo, Milaan en Turijn nog in de race zijn. Voor 2030 liggen er onder meer Amerikaanse plannen, waarvan de financiering voor het grootste deel uit de commerciële sector komt.