Bilbao wint zesde etappe Dauphinť, Thomas verstevigt leiderspositie

Pello Bilbao heeft de zesde etappe in het Criterium du Dauphiné gewonnen. De 28-jarige Bask van Astana maakte deel uit van een vroege vlucht en bleef als enige uit de greep van de favorieten. Geraint Thomas kwam als tweede over de finish en verstevigde daarmee zijn leiderspositie in het algemeen klassement.

In de 110 kilometer lange etappe van vandaag moesten de renners vier serieuze beklimmingen over. Al snel ontstond er een kopgroep van 27 renners. De grote kopgroep kreeg maar twee minuten van het peloton.

In eerste instantie had Sky de leiding in het peloton, maar op de tweede klim van de dag nam AG2R La Mondiale het tempo over van de Britse ploeg. Door het hoge tempo moest onder andere Vicenzo Nibali lossen. Het peloton bestond nog maar uit een twintigtal renners met daarbij de Nederlander Antwan Tolhoek. In de afdaling konden nog enkele renners terugkeren in het peloton, maar de ploeg van Romain Bardet liet het niet stilvallen.

In de afdaling van de in de afdaling van de Cormet de Roselend, de voorlaatste beklimming van de dag, ging Bardet in de aanval. De Franse klimmer en nummer drie in het klassement had een kleine voorsprong te pakken op de rest van de favorieten.

Op de slotklim was het Daniel Martin die het probeerde. De winnaar van de vijfde etappe kreeg had het gezelschap van Adam Yates, Bardet en klassementsleider Thomas. Op dat moment reed Bilbao nog steeds op kop van de wedstrijd. De 28-jarige Bask van Astana hield zijn voorsprong vast en pakte zijn ritzege mee in de Dauphiné. Thomas reed in de laatste 500 meter nog weg bij de concurrentie en pakte nog enkele secondes op Bardet, Martin en Yates.