Tieners opgepakt na inzet undercover-agent

Om een eind te maken aan een serie overvallen op maaltijd- en pakketbezorgers in Rotterdam, heeft de politie met succes een lokagent ingezet. Dankzij de rechercheur vermomd als bezorger zijn drie tieners opgepakt.

In de Spiekmanstraat in Rotterdam-Feijenoord werd de koerier aangesproken door één van de verdachten. "Op het moment dat het pakketje uit zijn handen werd getrokken kwamen andere agenten in actie. Ze hebben de andere twee tieners op verschillende plaatsen in de wijk opgepakt" , aldus de politie.

Na de arrestaties doorzochten rechercheurs drie woningen en namen zakjes met gebruikershoeveelheden verdovende middelen in beslag. De verdachten werden vorige week vrijdag al opgepakt. Donderdag zijn ze voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ze zitten nog vast. Hun identiteit is niet bekendgemaakt.

Update 19:55 uur
Uit het originele bericht van de politie blijkt dat er geen sprake is geweest van een 'lok-agent' maar dat er uit lopend onderzoek informatie naar voren was gekomen waardoor het in de lijn der verwachtingen lag dat er opnieuw een overval zou worden gepleegd. Daarom werd besloten een agent undercover te laten gaan als chauffeur van het vervoersbedrijf. 

Tijdens het onderzoek werd twee weken geleden een 37-jarige Rotterdammer aangehouden. Hij zou op 12 februari van dit jaar een overval op zichzelf als bezorger op de Jan van Vuchtstraat in scene hebben gezet. Op vrijdag 25 mei vonden de meest recente arrestaties plaats. 

Betrokken rechercheurs kwamen er door informatie, uit een lopend onderzoek, achter dat er voor die middag een discutabele bestelling was geplaatst bij een vervoersbedrijf,” vertelt Johan, chef bij het RTO. “Na overleg met een officier, werd er in nauwe samenwerking met het Openbaar Ministerie, het vervoersbedrijf en diverse afdelingen binnen de eenheid Rotterdam een gerichte actie voorbereid. We verwisselden de chauffeur van het vervoersbedrijf met een van onze rechercheurs als bezorger.”

Bij aankomst op de Spiekmanstraat werd de pakketbezorger aangesproken door één van de verdachten. Tot twee keer toe poogde hij een deal te maken. Om de deal te bekrachtigen werd door de overvaller geld aan de bezorger gegeven, waarop het pakketje uit zijn handen werd getrokken. “Dat was het moment dat alle agenten in de buurt in actie kwamen. De wijk werd dichtgezet en de drie betrokken tieners werden binnen een aantal minuten aangehouden op verschillende plaatsen in de wijk.”

Tieners opgepakt na overvallen lokagent
Tieners opgepakt na overvallen lokagent (Foto: ANP)