Aboutaleb: pepperspray Turks consulaat ernstig

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam noemt het gebruik van pepperspray door beveiligers van het Turkse consulaat een "ernstige zaak". Dinsdag werd de bijtende stof ingezet toen een Koerdische bezoeker zich boos maakte over de lange wachttijd. Daardoor raakten twee bezoekers enige tijd onwel.

Aboutaleb wees er in de gemeenteraad op dat beveiligers geen vergunning hadden pepperspray te gebruiken. "De beveiligers zijn strafbaar." Het consulaat heeft een diplomatieke status en daardoor kan de politie geen onderzoek doen in het gebouw.

De Rotterdamse burgemeester neemt de zaak hoog op en zal het ministerie van Buitenlandse Zaken op de hoogte stellen van het incident. Volgens Aboutaleb staat het voorval op zichzelf.

Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD twijfelen daaraan. In de raad wezen deze partijen op toegenomen geluiden die zij krijgen over "bedreigingen en intimidaties binnen de Turkse gemeenschap."

Volgende maand zijn de Turkse verkiezingen. In Rotterdam kan niet gestemd worden. De organisatoren konden geen locatie vinden.

Aboutaleb: pepperspray Turks consulaat ernstig
Aboutaleb: pepperspray Turks consulaat ernstig (Foto: ANP)