Koning bezoekt het Fieldlab Smartbase in Soesterberg

Koning Willem-Alexander heeft op donderdagochtend 31 mei 2018 een werkbezoek gebracht aan het Fieldlab Smartbase van het Commando Landstrijdkrachten (CLAS) in Soesterberg. Minister van Defensie, Ank Bijleveld-Schouten, was bij het bezoek aanwezig.

Het Fieldlab Smartbase past in het streven een duurzame en snel inzetbare krijgsmacht te realiseren. Het is een proeftuin waar de landmacht samen met bedrijfsleven, kennisinstituten en hulpverleningsorganisaties experimenteert met innovatieve oplossingen voor vraagstukken die spelen bij militaire operaties. Op deze “basis van de toekomst” van het Commando Landstrijdkrachten worden onder andere met initiatieven voor reductie van het gebruik van water en fossiele brandstoffen gewerkt aan het verkleinen van de logistieke footprint.

Andere samenwerkingsverbanden tussen defensieonderdelen, industrie en wetenschap richten zich onder andere op alternatieve beschermende onderkomens voor militairen, duurzaam en innovatief materieel, zoals een hybride quad, en de inzet van robots en onbemande systemen.

Op het testterrein werd aan Koning Willem-Alexander door middel van demonstraties een aantal innovatieve producten en ontwerpen toegelicht. Aansluitend sprak de Koning met militairen en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven over hun ervaringen met civiel-militaire samenwerking in het Fieldlab Smartbase.

Koning bezoekt het Fieldlab Smartbase in Soesterberg  (Foto: Ministerie van Defensie)
Koning bezoekt het Fieldlab Smartbase in Soesterberg (Foto: Ministerie van Defensie)