Assad: 'Wat je zegt ben je zelf, Trump'

De Syrische president Bashar al-Assad wil de controle terug over grondgebied dat in handen is van door de VS gesteunde milities. Assad zei in een interview met nieuwszender RT dat zijn regering bereid is te onderhandelen, maar de gebieden desnoods met geweld zal "bevrijden".

De VS steunen de zogeheten Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Die overwegend Koerdische milities hebben het noordoosten van het land in handen. Daar zijn ook Amerikaanse militairen gelegerd, die hun partners ondersteunen bij de strijd tegen Islamistische Staat.

De Amerikaanse aanwezigheid is Assad een doorn in het oog. Hij riep Washington op de troepen terug te halen en verwees daarbij naar de Amerikaanse inval in Irak. "Ze kwamen naar Irak zonder juridische basis en kijk naar wat er met ze is gebeurd", zei hij. "Ze moeten de les leren."

De Amerikaanse president Donald Trump noemde Assad eerder een "beest". De Syrische leider reageerde in het interview op die uitspraak. "Wat je zegt ben je zelf", hield hij zijn ambtsgenoot voor.

Assad wil SDF-gebied 'bevrijden'
Assad wil SDF-gebied 'bevrijden' (Foto: ANP)