'Weg met importheffingen zonnepanelen China'

De Europese importheffingen op zonnepanelen uit China moeten worden afgeschaft. Daarvoor pleit ondernemersorganisatie UNETO-VNI samen met ruim honderd Europese organisaties en bedrijven in een brief aan voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie.

De importheffingen werden vijf jaar geleden ingevoerd, maar volgens UNETO-VNI hebben ze niets opgeleverd. De Europese productie van zonnepanelen is afgenomen, terwijl de groei van zonnepanelen in Nederland werd geremd, stelt de belangenorganisatie voor de installatiebranche en technische detailhandel. Die groei zou hard nodig zijn om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te halen. De heffingen moeten uiterlijk op 3 september beëindigd worden, aldus de oproep.

De markt voor zonnepanelen kan volgens de organisatie ook profiteren van duidelijkheid over de salderingsregeling, waarbij huishoudens de stroom die zij opwekken met hun zonnepanelen mogen wegstrepen tegen de stroom die ze verbruiken. Het kabinet wil die regeling vervangen, maar het is niet bekend wat daarvoor in de plaats komt. Die onduidelijkheid is slecht voor het vertrouwen van consumenten. Investeringen in zonne-energie moeten worden gestimuleerd door zekerheid voor de toekomst te bieden, meent UNETO-VNI.

'Weg met importheffingen zonnepanelen China'
'Weg met importheffingen zonnepanelen China' (Foto: ANP)