Reddingsbrigade presenteert zich op Landelijke Veiligheidsdag

Reddingsbrigade Nederland presenteert zich op de Landelijke Veiligheidsdag. Die wordt zaterdag 26 mei voor de vijfde keer in Almere Centrum gehouden. Vrijwilligers van reddingsbrigades en hun varende eenheden zijn betrokken bij de spectaculaire opening, die om 13.00 uur op het Weerwater begint. Maar Reddingsbrigade Nederland heeft tussen 10.00 en 17.00 uur veel meer op het programma staan.

De gezamenlijke openingsdemonstratie kent een zinderend, nagespeeld scenario. Een drugsboot ontploft en twee boeven lijken te ontvluchten. Het publiek krijgt vervolgens een goede indruk van waarmee Reddingsbrigade Nederland en andere hulpdiensten te maken krijgen. Dat voor al dit werk veel politieke waardering bestaat bewijst de aanwezigheid van minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Hij opent de Landelijke Veiligheidsdag officieel en spreekt ’s ochtends in Almere Centrum ook op de algemene ledenvergadering van Reddingsbrigade Nederland.

Activiteiten
Hulpdiensten maken bij dit drukbezochte evenement duidelijk wat hun kernactiviteiten zijn. Reddingsbrigade Nederland bemenst een stand op de Esplanade. Bezoekers krijgen daar informatie over de vormen van opleiding, waterhulpverlening, rampenbestrijding en de sport lifesaving. Tegelijk is reddingsmateriaal te bekijken. Specialisten op het gebied van preventie geven tips en adviezen, bijvoorbeeld over veilig genieten in en om het water en de onlangs gelanceerde 06-polsbandjescampagne. Kinderen kunnen aan de slag met een kleurplaat, klosgooien en een springkussen.

Voer- en vaartuigen van Reddingsbrigade Nederland staan op de kade opgesteld. Bij de verbindings- en commandowagen worden oefeningen uitgevoerd. Op het water varen reddingsboten van de Esplanade naar Veiligheidsmuseum PIT. Reddingsbrigade Nederland is bezig met technologische vernieuwing en geeft in dat kader een demonstratie met een 'vaardrone'.

Nationale Reddingsvloot
In de stand van Reddingsbrigade Nederland is er speciale aandacht voor de Nationale Reddingsvloot. Reddingsbrigade Nederland, 22 veiligheidsregio’s (met een overstromingsprofiel) en het Instituut Fysieke Veiligheid werken samen aan een slagvaardige Nationale Reddingsvloot. Die wordt als ‘first respons’ ingezet bij grote watercalamiteiten en overstromingen in Nederland.
 
Een overzicht van het volledige programma van de Landelijke Veiligheidsdag en de bijbehorende tijden staat op www.veiligheidsdag.nl.