Olympische kwalificatie Tokio voor judoka's van start

Dit weekeinde begint in het Chineese Hohhot de kwalificatie voor de judoka's die zich willen plaatsen voor de Olympische Spelen 2020 in Tokio. Het kwalificatietraject duurt twee jaar. 

Aan de Olympische Spelen zullen maximaal 386 judoka's meedoen verdeeld over de veertien gewichtsklassen. Gastland Japan is zeker van een plek in alle gewichtsklassen. Ieder land mag maximaal één judoka voor een gewichtsklasse inschrijven. De top achttien van de wereldranglijst van 25 mei 2020, geschoond voor maximaal één atleet per land per gewichtsklasse, plaatsen zich automatisch voor de Spelen. Zijn er echter twee judoka's van één land in de top achttien van de wereldranglijst, dan mag het NOC bepalen wie zijn of haar koffers mag pakken en wie thuis moet blijven. 

Voor Nederland dreigt er bijvoorbeeld een strijd tussen Kim Polling en Sanne van Dijke in de klasse tot 70 kilogram. Polling staat nu zesde op de wereldranglijst en Van Dijke elfde. NOC*NSF en de Judobond zouden kunnen besluiten om dan Van Dijke te sturen in plaats van Polling. Dit levert iedere vier jaar dilemma's op. Voor de spelen van Rio koos de Judobond Marhinde Verkerk in plaats van Guusje Steenhuis, terwijl Steenhuis toen hoger op de wereldranglijst stond. 

Als de plekken op basis van de wereldranglijst zijn vergeven, dan worden de overige plekken ingevuld op basis van Continentale Quota. Daarnaast zijn er nog twintig startbewijzen voor judoka's die worden aangewezen door de Tripartite Commission

Een nieuw judo-onderdeel tijdens de Olympische Spelen is het mixed-teamevent. Landen die een vol team met judoka's in de klassen -57kg, -70kg, +70kg (dames), -73kg, -90kg, +90kg (heren) hebben kunnen zich inschrijven voor dit onderdeel. 

Nederland doet in Hohhot mee met tien judoka's. Dit weekeinde zullen onder andere Sanne van Dijke (-70 kg), Sanne Verhagen (-57 kg) en Roy Meyer (+100 kg) op de tatami staan.