Bijzondere herdenkingsdienst Grebbeberg

Op vrijdag 25 mei vindt een zeer bijzondere herdenkingsbijeenkomst plaats in Schaarsbergen en ereveld de Grebbeberg. Er wordt een eerbetoon gebracht aan 25 leden van het Dutch 320 squadron RAF, die zijn begraven op het ereveld de Grebbeberg. Hiermee gaat de laatste wens in vervulling van de 95 jaar oud geworden staartschutter Edward Hoenson, wiens as die dag ook verstrooid zal worden op de Grebbeberg. De heer Hoenson vloog 89 oorlogsmissies en was drager van het Vliegerkruis. Hij overleed op 27 november 2017.

Op de laatste dag van de Slag om Arnhem bombardeerde het Dutch 320 squadron RAF een Duitse flankopstelling in de bossen nabij de Dorpskerk van Schaarsbergen. De kerk werd hierbij getroffen, waarbij een aantal burgers omkwamen. Een van de ooggetuigen wilde Edward Hoenson ontmoeten, niet omdat hij het hem kwalijk nam, maar omdat hij vond dat ook deze bemanningsleden hun leven riskeerden voor de bevrijding van Arnhem en Nederland. In 2009 vond een bijeenkomst plaats in de Dorpskerk waarbij de heer Hoenson opnieuw zijn Vliegerskruis kreeg uitgereikt.

Naast vele nabestaanden wonen drie veteranen de herdenkingsbijeenkomst bij waaronder de 98-jarige Andre Hissink, een oude kameraad van Edward Hoenson, die hiervoor speciaal uit Canada overkomt. Leerlingen van een basisschool uit Eemnes lezen de namen van 25 kameraden van Edward Hoenson voor. Met de aanwezigheid van de schoolkinderen wordt getracht een boodschap over te dragen aan de nieuwe generaties. Dit was de wens van de heer Hoenson: ‘opdat we niet vergeten’.

Naast een trompettist, doedelzakspeler en veteranen Dominee ondersteunt Defensie deze ceremonie middels een missing man formatie met helikopters. Met het eresaluut van 25 mei staan we stil bij de gebeurtenissen van toen en brengen we een eresaluut aan het squadron en Edward Hoenson.

Edward Hoenson links op de foto (Archieffoto Ministerie van Defensie)
Edward Hoenson links op de foto (Archieffoto Ministerie van Defensie)