Europese hockeytitel voor 19e keer op rij naar Nederlandse club

Twee geniale momenten, twee bevliegingen van Frédérique Matla zorgden er zondagmiddag voor dat Den Bosch voor het derde achtereenvolgende jaar de EuroHockey Club Cup (EHCC) won, het voornaamste Europese clubtoernooi in het dameshockey. Het is al de negentiende keer op rij dat een Nederlandse club de titel pakt en meestal was het Den Bosch. Dit keer werd UHC Hamburg in de finale verslagen.

Het wordt steeds duidelijker dat de talentvolle Matla een van de grootste sterren van het Nederlandse hockey van de komende jaren zal zijn. Het was de eerste keer in haar carrière dat Matla met een paar onnavolgbare individuele acties de finale van een groot toernooi besliste. Minutenlang was ze niet te zien, maar aan het eind van het derde kwart ging ze opeens als een roofdier op haar prooi af. Haar neusje voor de goal leidde haar in de 45ste minuut naar precies de goede plek in de cirkel. Ze reageerde alert op een scrimmage en jaagde de bal met haar backhand snoeihard de touwen in. Een kanonschot, waarmee ze Den Bosch tegen UHC Hamburg op 1-0 voorsprong schoot.

Twee minuten voor het laatste fluitsignaal verwierf de international zich weer tot het middelpunt van de finale van het EK voor clubteams. Toen ze de bal iets over de middenlijn ontving, gooide ze de turbo aan. Haar eerste tegenstander passeerde ze buitenom, haar tweede obstakel binnendoor. Koeltjes legde Matla de bal terug op Pleun van der Plas, die de 2-1 binnentipte. Natuurlijk leverde Den Bosch haar zoveelste teamprestatie, door tegen de Duitsers te blijven vechten. Maar het waren vooral de bevliegingen van Matla die er uiteindelijk voor zorgden dat Den Bosch geen shoot-outs hoefde te nemen.

"Ach", relativeerde de hoofdrolspeelster zelf, nadat de prijsuitreiking was afgelopen. "Ik heb ook een kans op de 2-1 met m’n backhand keihard over geslagen. Maar ik ben blij dat we de beker hebben gewonnen. Deze overwinning was terecht. Je kunt het hele seizoen fantastisch spelen, maar als je er in de play-offs of in de Europa Cup niet staat, dan heb je niks te vertellen. Wij zijn gegroeid naar een vorm waarmee we op het einde konden pieken. Vandaag hebben we goed gespeeld. Dit voelt heerlijk."

Aanvoerder Marloes Keetels vertelde dat ze een leuke Europa Cup heeft gespeeld. "De laatste jaren is het niveau van de teams naar elkaar toe gekropen. Voorheen was het vaak een Nederlandse finale. Nu is het dat al twee jaar niet het geval. UHC Hamburg en Club Campo de Madrid zijn bij ons aangesloten. Dat geeft dit toernooi meer internationale allure."

UHC Hamburg - Den Bosch (1-2)
45' 0-1 Frédérique Matla
51' 1-1 Marie Mävers
59' 1-2 Pleun van der Plas