Yates opnieuw de sterkste in bergrit Giro d'Italia, Dumoulin derde

Simon Yates heeft de vijftiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De rozetruidrager reed op de voorlaatste klim weg bij de rest van de favorieten en bouwde stelselmatig zijn voorsprong verder uit op Tom Dumoulin. De Nederlander werd derde in de etappe naar Sappada op 41 seconden van Yates.

In de beginfase van de etappe waren er verschillende aanvallen onder meer van Wout Poels en Fabio Aru, maar het peloton liet niemand begaan. Pas na vijftig kilometer ontstond er een kopgroep van 23 renners, met daarbij een Nederlander: Maurits Lammertink.

De kopgroep leek de vrijgeleide te krijgen van het peloton. Dat was wel buiten EF Education First-Drapac gerekend. De Amerikaanse ploeg ging toen het verschil was opgelopen richting de twee minuten op kop rijden van het peloton. Op de tweede beklimming van de dag, Tre Croci, viel de kopgroep uit elkaar. Uiteindelijk bleven vier renners over van de huidige kopgroep: Nico Denz, Mikael Cherel, Giulio Ciccone en Dayer Quintana. In het peloton was ook duidelijk wat het plan was van EF Education First-Drapac. Kopman Michael Woods ging in de tegenaanval toen de achterstand was terugglopen tot één minuut, maar de Canadese wielrenner zou nooit de kop van de koers bereiken.

Voorin was Giovanni Visconti teruggekomen op het viertal voorin, maar op de beklimming van de Sant'Antonio moest hij er ook meteen af. Ook Quintana en Cherel moesten passen bij Ciccone en Denz, die bij aanvang van de klim nog een voorsprong hadden op het peloton.

Nadat Sam Oomen in dienst van Dumoulin het tempo ging maken op de klim van tweede categorie was er niet veel meer over van de voorsprong in het peloton. In de natte afdaling moest Ciccone afhaken bij Denz. De Duitser van AG2R La Mondiale begon de voorlaatste klim met een kleine voorsprong op het peloton en werd dan ook snel teruggehaald door de voorste van het peloton.

Aan de voet van de voorlaatste klim was het al meteen oorlog. Miguel Ángel López begon meteen te versnellen, dat zorgde ervoor dat Chris Froome meteen moest lossen. De top van het algemeen klassement was nog wel aanwezig in de voorste groep. Dat duurde niet lang want rozetruidrager Yates versnelde vrij snel op de klim van Costalissoio. Dumoulin kon samen met de anderen op eigen tempo nog wel terugkomen, maar op een tweede versnelling van Yates hadden ze geen antwoord. De renner had aan de top een voorsprong van twintig seconden op Dumoulin, Pinot, Carapaz en Pozzovivo.

In de afdaling naar de laatste klim van de dag bleef Yates uitlopen op zijn concurrenten waar het werk werd gedaan door vooral Pinot en Dumoulin. Het waren Carapaz, Pozzovivo en López die daarvan wouden profiteren door in de laatste vier kilometer weg te rijden bij de Nederlander. Dumoulin kon op eigen tempo terugkeren naar de achtervolgers.

Yates boekte alweer zijn derde ritzege in de Giro. López won de sprint voor de tweede op 41 seconden van de winnaar, voor Dumoulin die nog vier seconden bonificaties pakte. In het algemeen klassement kijkt de winnaar van vorig jaar nu tegen een achterstand aan van 2.11.