Historische promotie FC Emmen, doek valt voor Sparta

FC Emmen is voor het eerst gepromoveerd naar de Eredivisie. De Drentse club versloeg Sparta, dat dus degradeert naar de Jupiler League. Na de 0-0 van donderdag in Emmen kon de return op Het Kasteel alle kanten op en het was Sparta dat in de openingsfase het gevaarlijkst werd. Een voorzet van Robert Mühren landde op de doellat en even later kreeg de aanvaller een aardige kopkans uit een hoekschop. Stijn Spierings bracht de thuisploeg uiteindelijk op voorsprong met een schuiver in de verre hoek.

Amper tien minuten later wist Emmen echter het belangrijke uitdoelpunt te maken. Een aanval via Anco Jansen en Glenn Bijl werd afgerond door Michael Chacon: 1-1. Een tussenstand die voor Emmen genoeg was om het tweeluik te winnen, dus moest Sparta na de pauze op zoek naar de winnende goal.

De thuisploeg was voor de pauze al dicht bij een nieuwe voorsprong gekomen via een gevaarlijke kopbal van Paco van Moorsel. De treffer viel een klein kwartier na rust aan de andere kant. Anco Jansen haalde van afstand uit en Leonard Nienhuis tastte mis. Halverwege de tweede helft werd het zelfs 1-3 via Alexander Bannink, waardoor Sparta ineens drie treffers nodig had.

FC Emmen kwam echter niet in de problemen en voor Sparta werd de deceptie nog groter toen in de slotminuten Kenneth Dougall van het veld werd gestuurd. Het team van trainer Dick Lukkien mag dus voor het eerst in de clubhistorie op het hoogste niveau gaan spelen, terwijl de ploeg van Dick Advocaat na de zomer voor het eerst sinds 2015/16 weer in de Jupiler League actief is.

Feest bij Emmen na de beslissende goal van Glenn Bijl (Pro Shots / Toin Damen)