Tophonkballer Canó krijgt 80 wedstrijden schorsing en loopt 10 miljoen mis

Honkballer Robinson Canó mag voorlopig even gedwongen rust nemen. De 35-jarige Dominicaan van de Seattle Mariners is betrapt op het gebruik van een verboden vochtafdrijvend middel (furosemide) en heeft tachtig wedstrijden schorsing aan de broek gekregen - grofweg een half seizoen in de MLB.

In een statement liet achtvoudig All-Star Canó als eerste weten dat een vochtafdrijvend middel niet prestatiebevorderend werkt, alvorens aan te geven dat hij nooit een prestatiebevorderend middel heeft gebruikt. Middelen als furosemide worden door sporters nog wel eens gebruikt om daadwerkelijk dopinggebruik te maskeren en zijn daarom verboden.

Furosemide levert niet direct een schorsing op in de MLB, waar zoals in de hele Amerikaanse sportwereld minder strenge dopingregels gelden dan in de rest van de sportwereld. Dat is pas het geval als men aan kan tonen dat het gebruikt wordt als maskering voor een prestatiebevorderend middel, iets wat naar verluidt aangetoond is na enig onderzoek. 

Volgens Canó heeft hij het middel toegediend gekregen tijdens een medische behandeling op de Dominicaanse Republiek, zonder te weten dat het verboden was. De eerste wedstrijden van zijn schorsing komen hem overigens goed uit: wegens een breukje in zijn hand zou hij toch al even niet spelen, maar die wedstrijden tellen wel gewoon mee.

Canó, volgens velen tot deze zaak zonder twijfel een toekomstig Hall-of-Famer, krijgt zoals in de VS gebruikelijk is geen salaris tijdens zijn schorsing. Dat betekent dat hij omgerekend een slordige tien miljoen euro mis zal lopen: Canó verdient 24 miljoen dollar per jaar.