Grote tornado net over de grens

Hallo allemaal!

Ik kondigde het in mijn weerbericht al aan dat er in het zuiden van het land enkele forse onweersbuien zouden kunnen vallen. Dat is ook gebeurd. Maar nét over de grens bij Roermond is er zelfs een heuze tornado tot ontwikkeling gekomen. Op dit moment heeft hij volgens sommige gegevens al een classificatie van EF3 gekregen. Dat is in onze omgeving hoogst zeldzaam. Er is sprake van één zwaar gewonde en ook zijn er diverse beelden opgedoken van mensen die er maar nét aan ontsnapt zijn. 

De situatie was ook vrij uniek omdat alle buien uit het noordoosten kwamen. Gevaarlijk weer komt in principe altijd uit het zuidwesten, maar door de krachtige hogedruk ten westen van ons is de depressie die hier verantwoordelijk voor is, gedwongen om een heel andere koers te varen. Koude en droge lucht botste op de warme en vochtige lucht boven Duitsland en het midden van Europa.  Op die grens daarvan ontstonden dus die buien. 

Op het onderstaande filmpje zie je hoe weinig het scheelde. En schelden heeft overigens geen zin wat mij betreft.  Ik denk dat we er nog wel wat meer van horen, maar dat horen jullie nog van me. In ieder geval, een tornado van deze klasse komt in onze omgeving niet vaak voor. Ik ben ook echt onder de indruk van de beelden.

Filmpje is op Youtube gezet.