Topscorer Jupiler League laat Nederland achter zich

Mart Lieder vervolgt zijn carrière in Denemarken. De topscorer van de Jupiler League stapt transfervrij over naar SönderjyskE.

De 28-jarige goaltjesdief kende een uiterst productief seizoen bij FC Eindhoven waarin hij goed was voor dertig treffers. Daar had hij slechts 31 duels voor nodig, waarin hij ook nog eens twee assists verzorgde. Met dat fraaie moyenne speelde hij zich in de kijker van verschillende clubs uit Nederland, Engeland en Duitsland, maar hij kiest dus voor Denemarken, aldus de clubsite van zijn nieuwe werkgever.

Daar handbalt zijn vriendin en international Tess Wester op het hoogste niveau, waardoor Lieder dus voor een soortgelijke carrièreplanning als Rafael van der Vaart kiest. SönderjyskE eindigde de reguliere competitie als achtste, maar doet het erg verdienstelijk in de playoffs en maakt nog kans op deelname aan de voorrondes van de Europa League. Bij de club treft de topscorer oude bekende Kees Luickx, die er sinds 2015 speelt.

Lieder liet eerder al weten druk op zoek te zijn naar een nieuwe uitdaging. Zijn aflopende contract bij Eindhoven zou hij hoe dan ook niet verlengen. "Ik ben druk aan het kijken en hoor van alles. Zo hoor ik ook vaak genoeg mensen roepen dat het maar de Jupiler League is, maar ik denk niet zo zeer dat het met het niveau te maken heeft. Het gaat meer om de manier van spelen. Ik sta er nu puur om te scoren. Hard werken en veel meeverdedigen gaat ten koste van het maken van goals."