Alle kwartfinalisten WK ijshockey bekend

Op het wereldkampioenschap ijshockey in Denemarken is de groepsfase dinsdag afgerond. Uit groep A en uit groep B komen vier landen, waardoor nog acht landen deze week zullen strijden om de wereldtitel.

Zweden, Rusland, Tsjechië en Zwitserland zijn de vier landen die zich via groep A geplaatst hebben. Zweden boog een 0-1 achterstand tegen Rusland om en won met 3-1, waardoor de Scandinaviërs als enige land op het WK alle zeven groepswedstrijden wonnen, waarvan zes keer in reguliere speeltijd.

Slowakije gaf tegen Wit-Rusland een 2-0 voorsprong uit handen, maar werkte ook een 3-4 achterstand weg en won met 7-4. Doordat Zwitserland Frankrijk met 5-1 klopte konden de Slowaken toch inpakken, de vijfde keer op rij dat de vicewereldkampioen van 2012 de kwartfinales niet haalde.

Finland, de VS, Canada en Letland kwamen via groep B naar de knock-outfase. Een hattrick van de pas 20-jarige Sebastian Aho van de Carolina Hurricanes hielp de Finnen met 6-2 langs de Amerikaanse ploeg, waardoor Finland de groepswinst voor zich op kon eisen.

Canada klopte Duitsland met 3-0, terwijl Letland het gastland in rouw dompelde. Een goal van Andris Dzerins na krap tien minuten bleek tegen Denemarken genoeg voor de winst, waardoor de Denen in de laatste speelronde nog uit de top-4 geknikkerd werden.

Donderdag staan de kwartfinales op het programma, gevolgd door de halve finales op zaterdag en de finale op zondag.

Finland - VS (Bron: YouTube)