Roemeense rugbyers van WK gegooid, ook België en Spanje gediskwalificeerd

Voor het eerst in de geschiedenis zal het WK rugby gehouden worden zonder Roemenië. De Roemeense ploeg had zich wel geplaatst, maar is door de wereldrugbybond uitgesloten van deelname wegens het inzetten van een niet-speelgerechtigde speler.

Sione Faka'osilea speelde vanaf vorig jaar de nodige wedstrijden voor Roemenië, waaronder in de kwalificatie voor het WK. In het rugby sevens had hij in 2013 echter al eens gespeeld voor zijn geboorteland, Tonga, waardoor hij niet meer voor een ander land uit had mogen komen.

De Russische rugbybond besloot protest aan te tekenen en na onderzoek werd Roemenië gediskwalificeerd. Dat geldt ook voor Spanje, dat van de Roemeense uitsluiting had kunnen profiteren, ware het niet dat men ook niet-speelgerechtigde spelers opstelde. België is - om dezelfde reden - eveneens uitgesloten.

Door het hele gedoe is Rusland nu zeker van plaatsing voor het WK, waar ze voor de uitspraak niet eens in de play-offs om een ticket zaten. Spanje zou tegen Portugal spelen, met als inzet een plek in de play-off tegen Samoa om één ticket, maar Portugal krijgt nu plotseling Duitsland tegenover zich.

Overigens was er ook al een onderzoek naar de wedstrijd tussen Spanje en België. Spanje kon zich daar met winst plaatsen voor het WK, maar bij Belgische winst zou Roemenië naar het WK gaan. Opvallend genoeg werd het duel geleid door een Roemeense scheidsrechter en die floot niet geheel verrassend ernstig in Belgisch voordeel.

Nu alle betrokken landen er toch uit zijn gegooid, maakt het niet heel veel meer uit, maar de rugbybond heeft nog wel laten weten dat het onderzoek heeft gedaan naar de Roemeense scheidsrechter. Men kwam daarbij tot de conclusie dat diens optreden uitermate slecht was en dat hij duidelijk de voorkeur gaf aan één team.