Mohoric wint tiende etappe Giro d'Italia, Chaves valt weg uit top klassement

Matej Mohoric heeft de tiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Sloveen van Bahrain Merida reed met nog veertig kilometer weg uit een uitgedund peloton en won na 239 kilometer vervolgens de sprint van Nico Denz. Op 34 seconden sprintte Sam Bennett naar de derde plaats. Esteban Chaves, de nummer twee in het algemeen klassement, viel weg. De Columbiaan had een slechte dag en verloor meer dan twintig minuten op het peloton.

Direct vanuit de start moesten de renners klimmen, een klim van vijftien kilometer aan 6. Daar kwam ook meteen een kopgroep tot stand met zeventien renners. Bij die zeventien was ook de Nederlander Koen Bouwman. De kopgroep leek de zegen van het peloton te krijgen en hadden al snel drie minuten te pakken.

Dat was buiten team Sky gerekend. De Britse ploeg, onder aanvoering van Wout Poels, trok stevig door op de klim naar Fonte Della Creta. Verschillende renners moesten lossen in het peloton, waaronder een aantal sprinters. Ook Chaves was in de problemen gekomen op de klim, waarna verschillende ploegen zich op kop van het peloton te zetten om het verschil zo groot te maken met Chaves. Het verschil liep tussen het peloton en de achtervolgende groep op naar de drie minuten.

Door het hoge tempo in het peloton kon de kopgroep nooit wegrijden en werden vrij snel weer gegrepen door het peloton. Het verschil tussen het peloton en de groep-Chaves werd kleiner, doordat Chaves de hulp kreeg van Quick-Step Floors, die probeerde om hun sprinter Elia Viviani terug te brengen in het peloton. Ze kwamen tot een goede minuut, maar doordat het peloton ook weer versnelde liep het al snel weer op. Quick-Step Floors zag het kansloze in en stopte de achtervolging, waarna de voorsprong van het peloton heel snel op liep. Chaves zou meer dan 25 minuten verliezen op het peloton en kan daardoor een goed klassement vergeten.

Simon Yates, de ploeggenoot van Chaves, deed op negentig kilometer van de streep wel goede zaken. De rozetruidrager won de tussensprint, voor Thibaut Pinot, en pakte drie bonificatieseconden. Marco Frapporti ging toen voor een solo. De Italiaan van Androni - Sidermec - Bottecchia kreeg een voorsprong van twee minuten. Met een goede dertig kilometer te rijden sprongen Mohoric en Davide Villella erna toe en lieten de Italiaan ook meteen achter.

In regenachtige omstandigheden daalde Mohoric het beste van het tweetal, en liet Villella achter. Nico Denz bleek echter de beste daler en reed vanuit het peloton in de afdaling zo naar Mohoric toe. Ook Villella kwam weer aansluiten. In het peloton was het ook uitkijken in de natte afdaling. Eerst reed de Ecuadoriaan Richard Carapaz lek, later kwam Tom Dumoulin ten val, maar beide konden weer aansluiten in het peloton.

Mohoric bleef maar aanvallen en met dertien kilometer moest Villella afhaken bij de Duitser en de Sloveen. De twee werkte goed samen en met nog vijf kilometer te gaan hadden ze nog een minuut voorsprong op het peloton. In de sprint bleek Mohoric over net iets snellere benen te beschikken dan Denz en pakte daarmee zijn eerste zege in de Ronde van Italië. Vorig boekte de Sloveen ook al een zege in de Ronde van Spanje.