Dubbelslag voor Bernal in Tour of California, knappe vierde plaats voor Tolhoek

Egan Bernal heeft de tweede rit in de Tour of California gewonnen. De Colombiaanse klimmer van Team Sky was in de bergrit naar Gilbratar Road. Antwan Tolhoek was lang de eerste achtervolger op Bernal, maar werd in de laatste honderden meters voorbij gereden door Rafal Majka en Adam Yates. Bernal is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Adam De Vos, Ruben Companioni en Jonathan Clarke kozen vroeg in de etappe voor de vroege vlucht. Het drietal kreeg een voorsprong van een kleine vijf minuten op het peloton, maar al snel werd duidelijk dat ze het niet zouden halen, vooral dankzij het werk van team Sky in het peloton.

Net voordat de slotklim (12 km aan 8%) begon werden ze ingerekend door het peloton. Ook op de klim van Gibraltar Road was het Sky die het tempo bepaalde. Vooral dankzij het werk van Tao Geoghegan Hart. Toen zijn werk erop zat ging Bernal met nog twee kilometer te fietsen in de aanval. De pas 21-jarige klimmer van team Sky had meteen een gat te pakken op de rest en won met 21 seconden voorsprong op de nummer twee.

Tolhoek was bij de aanval van Bernal de eerste die reageerde, maar de Nederlander van LottoNL-Jumbo moest de Colombiaan steeds verder laten wegrijden. Het leek er even op dat er een tweede plaats inzat voor de jonge Nederlander, maar in de laatste vijfhonderd meter kwamen Majka en Yates nog over Tolhoek heen.