Onderschatting kost Barcelona kans op geschiedenis in La Liga

Zonder Lionel Messi is Barcelona in de voorlaatste speelronde de ongeslagen status kwijtgeraakt. Levante won het bizarre duel met 5-4, waardoor Barcelona toch niet als eerste ploeg sinds Real Madrid in 1931/32 een volledig seizoen ongeslagen blijft in Spanje.

De ploeg van Ernesto Valverde leek na de gelukkige ontsnapping tegen Real Madrid vorige week zonder nederlaag te blijven, maar Levante besloot op de voorlaatste speelronde anders. De tweede ploeg van Valencia beleefde een gelukzalige avond en gooide heel veel roet in het Catalaanse eten.

Al na negen minuten was het raak door uitblinker Emmanuel Boateng. Hij schoot de openingstreffer binnen en na een half uur werd het zelfs 2-0. Wederom was het de Ghanees die trefzeker was, nadat hij Marc-André ter Stegen behendig had omspeeld. Kort daarna moest pechvogel Thomas Vermaelen zich geblesseerd laten vervangen en daarna was het de beurt aan een andere uitblinker om een hoofdrol op te eisen. Philippe Coutinho maakte de aansluitingstreffer met een kiezelhard schot.

Na rust hoopte Barcelona de ongeslagen reeks te beschermen, maar in de vijftien minuten na rust ging alles mis wat er mis kon gaan voor de landskampioen. Enis Bardhi maakte de 3-1, Boateng rondde één van de vele snelle counters af en Bardhi deed even later exact hetzelfde bij weer zo'n vlijmscherpe uitval.

De bezoekers leken lamgeslagen, maar aan de hand van Coutinho joeg men vol op een wonderlijke ontsnapping. De Braziliaanse middenvelder maakte de 5-2 en volleerde even later de derde Catalaanse treffer binnen, zodat hij ook een hattrick mocht bijschrijven. Luis Suarez bracht de spanning twintig minuten voor tijd helemaal terug door een penalty binnen te schieten.

Daarna had hij nogmaals kunnen scoren, maar de oud-Ajacied kopte net naast. Barcelona zette een indrukwekkend slotoffensief in, maar veel verder dan een schot van Sergio Busquets kwam de titelhouder niet meer. In de absolute slotfase had Ruben Rochina zelfs een vooraf door niemand voorspelde zesde Valenciaanse treffer kunnen maken, maar Ter Stegen was ditmaal wel op zijn post.

Uitslagen La Liga zondag
Levante - FC Barcelona 5-4
Espanyol - Malaga 4-1