Chaotische NASCAR-race Kansas pas in slotronde beslist

Kevin Harvick heeft de KC Masterpiece 400 gewonnen, de twaalfde race van het seizoen in de NASCAR Cup Series. De 42-jarige veteraan pakte zo al zijn vijfde overwinning in het seizoen waarin hij domineert als nooit tevoren. 

De eerste stage was duidelijk in handen van twee mannen: Harvick en Ryan Blaney waren de enige twee die ronden aan de leiding reden - met flink wat voorsprong - en het was Blaney die na een prima duel de eerste stagewinst pakte. In de tweede stage waren Harvick en Blaney wederom ijzersterk, maar dit keer kwam ook Larson voorin kijken en hij was het die na een prima staaltje rijden de tweede stagewinst van de dag pakte.

Larson bleef indrukwekkend sterk en ook in de tweede helft van de race stond er geen maat op hem, terwijl alleen Blaney en Harvick in de buurt konden blijven. Overigens deed Ricky Stenhouse Jr ook een dappere poging: hij lag op een andere pitstopstrategie en nam zo tijdelijk de leiding in handen, terwijl hij met veertig ronden te rijden als laatste zijn stop maakte - en dus de slotfase kon beginnen met veel versere banden.

Voorin leek Larson het voor het eerst lastig te krijgen, want zowel Blaney als Harvick waren rap dichterbij aan het komen. De race was ondertussen hard op weg om de eerste race sinds Talladega 2002 te worden zonder ook maar één door een incident veroorzaakte caution, maar dertig ronden voor het einde ging dat fout: Daniel Suarez tikte de muur aan, Alex Bowman raakte hem en beiden moesten met (lichte) schade naar binnen.

De korte samenvatting van de race (Bron: YouTube)

Bij het incident kwam Larson overigens bijzonder goed weg: hij reed vlak achter Suarez en moest scherp reageren om geen schade op te lopen. De race werd dus geneutraliseerd en dat leek een prima kans voor Stenhouse, want hij had immers een veel latere pitstop gemaakt en kon dit keer wellicht buiten blijven, wat hem ineens flink naar voren kon brengen.

Bij de herstart vochten Harvick, Larson en Blaney om de leiding, waarbij Blaney de controle bijna verloor. Joey Logano kwam plotseling ook voorin kijken en opende volle bak de aanval. Harvick en Logano pakten de kop, Larson en Blaney reden daar samen achter en dat eindigde in tranen: Blaney tikte Larson aan en ramde de muur, waardoor zijn race voorbij was en waardoor Larson schade opliep.

Logano had de leiding in handen bij de volgende herstart en met vijftien ronden te rijden kreeg hij gelijk Martin Truex Jr en Erik Jones volle bak in zijn nek. Het was een kleine ronde leuk, maar daarna ging het wéér fout en goed ook: rookie William Byron reed op een indrukwekkende zevende plek, maar raakte heel even de controle kwijt, tikte Clint Bowyer aan en knalde smerig hard de muur in - waarna hij gelukkig wel snel uitstapte.

Dit ging niet helemaal goed (Bron: YouTube)

Na een wat langdurige onderbreking om de troep op te ruimen kon het veld weer verder, met nog tien ronden tot de finish en met Truex, Logano, Jones, Denny Hamlin en Chase Elliott voorop. Zij waren allemaal niet gestopt voor nieuwe banden, de rest had wat verser rubber onder de auto. Daar leek Harvick van te profiteren door snel naar voren te komen, maar Truex gaf zich niet gewonnen.

In de voorlaatste ronde moest de regerend kampioen dan toch capituleren tegenover het verse rubber van Harvick, die buitenom en hoog in de baan de snelste was. Het werd zo alweer zijn vijfde overwinning van het jaar en ook bij Stewart-Haas Racing kon de champagne uit de koelkast getrokken worden: het was al hun zesde zege van het jaar, waarmee het team's hoogste aantal nu al geëvenaard is.