'Waylon hooguit elfde op Songfestival, mogelijk 22e'

Nederlanders hebben donderdagavond veel getwitterd over het optreden van Waylon op het Eurovisiesongfestival, maar in de rest van de wereld deed het lied Outlaw In 'Em nauwelijks stof opwaaien.

Twitter zag in Nederland de hoogste piek tijdens de laatste akkoorden van zijn lied Outlaw In 'Em, om 21:41 uur. In korte tijd werden er achthonderd tweets geplaatst. Anderhalf uur later hoorden Waylon en Nederland dat hij de finale had gehaald, en ook dat werd uitgebreid betwitterd. Verder verschenen er veel tweets aan het begin van Waylons optreden. Het waren de momenten waar de Nederlandse Twitteraars het meest over spraken. In totaal kwamen er meer dan 48.000 Songfestival-tweets uit Nederland, afkomstig van bijna 11.000 verschillende gebruikers.

Internationaal hadden Twitteraars het echter vooral over de optredens van Hongarije, Zweden en Georgië in de tweede halve finale. Hoeveel zij over Waylon schreven, maakte Twitter niet bekend, maar Nederland staat niet in hun top drie. In de eerste halve finale dinsdag hadden de Twitteraars het vooral over de optredens van Israël, Ierland en Cyprus.

Als zoekopdrachten op Google iets zeggen over voorkeuren, wint Israël de meeste punten van de kijkers, concludeert de Belgische onderzoeker Maarten Lambrechts, die vorig jaar op basis van dezelfde methode met succes voorspelde dat Portugal zou winnen. Noorwegen zou dan tweede worden, Tsjechië derde en Nederland zou niet hoger eindigen dan een magere elfde plek. Nederland zou twaalf punten geven aan Israël, tien aan Noorwegen en acht aan Tsjechië. Waylon zou op zijn beurt twaalf punten krijgen van België en tien van Frankrijk en Italië. Lambrechts voorspelde vorig jaar, met succes, dat Portugal zou winnen.

Ook met de views op YouTube wint Israël, voor Cyprus en Tsjechië. Nederland staat daar 22e. Mocht Waylon inderdaad het songfestival NIET winnen dan zal dat als een flinke klap komen voor de bescheiden, sympathieke zanger die ontzettend goed tegen kritiek kan. We hopen dan ook - voor Nederland - dat Waylon de winst binnen sleept.

Nederland twittert over Waylon, anderen niet
Nederland twittert over Waylon, anderen niet (Foto: BuzzE)