Start van Nederlandse profcompetitie 3x3 basketbal

In juli strijden twaalf mannenteams voor de overwinning in de 3X3 Basketball League. Na drie rondes van twee dagen zal de eerste kampioen bekend zijn. De nieuwe profcompetitie is onderdeel van het voorbereidingstraject van het Nederlandse 3x3 team op weg naar het wereldkampioenschap van 2019 in Amsterdam en de Zomerspelen van 2020 in Tokio. Het totale prijzengeld is 20.000 euro.

De mini-variant van basketbal wordt al jaren op pleintjes over de hele wereld gespeeld. In 2012 is de sport door de wereldbasketbalorganisatie FIBA opgepakt en verder geprofessionaliseerd. Op de Zomerspelen in Tokio staat 3x3 basketbal voor het eerst op het programma.

Nederland doet het bij de mannen en vrouwen internationaal erg goed. Op het afgelopen WK wonnen de mannen op sensationele wijze het zilver, nadat ze op het EK in 2016 naar huis gingen met een bronzen plak. Op het EK 2017 in Amsterdam wisten de vrouwen de bronzen medaille te bemachtigen. De belangrijkste doelstelling van de nieuwe 3X3 Basketball League is dan ook om de voorsprong die Nederland nu heeft op het gebied van 3x3 basketbal blijvend te ondersteunen en basketbal als sport verder te promoten.

Jesper Jobse, 3x3 pionier en international: “Het is fantastisch dat we deze volgende stap kunnen maken in het 3x3 basketbal. Tokyo 2020 is een belangrijk doel. Maar nog belangrijker is de 3x3 sport verder te professionaliseren, zodat we ook na Tokyo op de hoogste mondiale strijdtonelen meedoen om de prijzen.”

Simone Volmer, algemeen directeur NBB: “De afgelopen jaren heeft de NBB hard gewerkt 3x3 basketbal neer te zetten, zowel in de breedte- als in de topsport. Inmiddels is 3x3 niet meer weg te denken uit het hedendaagse basketbalaanbod. Dit is te zien aan de populariteit van de Streetball Masters Tour, de enorme belangstelling voor het EK 2017 in Amsterdam, en de resultaten van de Nederlandse teams in de afgelopen jaren. De 3X3 League is een waardevolle toevoeging die bijdraagt aan het realiseren van onze Olympische ambities en een vervolgstap die wij van harte ondersteunen.”

Gedurende de komende weken worden de twaalf teams bekend gemaakt. Acht teams ontvangen een wildcard en vier teams kunnen zich plaatsen via een kwalificatiesysteem vanaf half mei.