The Big Lebowski viert 20e verjaardag op The Dude Day

Maandag 14 mei a.s. is het precies twintig jaar geleden dat de cultklassieker The Big Lebowski, geregisseerd door Academy Award-winnende filmmakers Joel en Ethan Coen (Fargo, No Country For Old Men), werd uitgebracht. Om het jubileum te vieren is die dag uitgeroepen tot The Dude Day en verschijnt de film op deze dag weer in de Nederlandse bioscopen. De misdaadkomedie wordt geroemd om zijn citeerbare dialogen, iconische personages en onvergetelijke scènes.


Door deze twee decennia heen is The Big Lebowski inmiddels een echte filmklassieker geworden. In de fim wordt Jeffrey ‘The Dude’ Lebowski (Jeff Bridges) aangezien voor een oude rijke man met dezelfde naam en komt daardoor met zijn bowlingvrienden terecht in een wereld vol mysterie en misdaad. De uit de hand gelopen situatie zorgt voor humoristische scènes en spetterende beelden. Verder zijn onder andere John Goodman, Steve Buscemi, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman en John Turturro te bewonderen in deze klassieker.

In verschillende theaters worden er op 14 mei Dude-waardige evenementen georganiseerd om dit jubileum te vieren, waarbij bezoekers wordt opgeroepen om net als The Dude in ochtendjas naar de film te gaan. Zo pakt filmketen Kinepolis het grootst aan met in tien bioscopen een BBB (Bier, Burgers en Blockbuster) waarbij de hamburgers en het bier maar 1 euro per stuk kosten. Daarnaast worden bezoekers die voor de speciale gelegenheid in ochtendjas verschijnen - net zoals The Dude - beloont met een gratis biertje.

Enthousiast geworden? Tickets voor deze speciale vertoning van The Big Lebowski bij Kinepolis (Breda, Dordrecht, Enschede, Groningen, Utrecht (Jaarbeurs), Almere, Den Helder, Emmen, Oss, Zoetermeer en Rotterdam) zijn hier te verkrijgen. Voor tickets bij Pathé (Amsterdam, Rotterdam, Arnhem, Den Haag, Utrecht, Amersfoort, Breda, Delft, Ede, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Helmond, Maastricht, Nijmegen, Tilburg, Zaandam, Hengelo en Leeuwarden) kun je hier terecht.