Manchester United tweede, prijs voor De Gea

In een weinig verheffend duel bij West Ham United heeft Manchester United de tweede plaats veiliggesteld. Keeper David De Gea heeft zijn prijs binnen.

De Spaanse doelman hield zijn doel schoon op bezoek bij de nummer vijftien van de Premier League en dat was al de achttiende keer dit seizoen dat hij geen tegentreffers hoefde te incasseren. Daarmee heeft hij de Gouden Handschoen veroverd, want geen enkele doelman kan die score nog verbeteren. Ederson Moraes, doelman van landskampioen Manchester City, staat op zestien en er is nog maar één speelronde te gaan. Het is de eerste keer dat De Gea met deze prijs aan de haal gaat.

Ook als team had United iets te vieren, want door het 0-0 gelijkspel is het verzekerd van de tweede plaats. Dat is de hoogste eindnotering sinds het de competitie in 2012-2013 won. Daarna trad een periode van verval in, maar onder leiding van José Mourinho is de weg omhoog ingezet. De Portugees had zijn team op acht posities gewijzigd ten opzichte van de ploeg die vrijdag tegen Brighton mocht beginnen. Dat duel ging verloren en een eventuele nieuwe nederlaag was donderdagavond geen moment aan de orde. West Ham produceerde slechts twee schoten op doel en maakte een bij vlagen ongeïnspireerde indruk.

Dat mocht José Mourinho zijn eigen spelers niet verwijten, want na zijn tirades van afgelopen week toonden de spelers zich volop gemotiveerd. Hij sprak uit dat zijn spelers simpelweg niet goed genoeg zijn en dat hij spelers in zijn selectie heeft waar hij niet van houdt. Ondanks de goede wil is dat na vandaag waarschijnlijk niet veranderd, want de ploeg liet kwalitatief niet zien de één na beste van de competitie te zijn. Alleen verdediger Chris Smalling blonk uit door zijn uitstekende positionering. Paul Pogba ging in de slotfase over de rooie toen hij omver werd gelopen door Mark Noble. Beide spelers kregen geel na een vurig opstootje.