Cafébaas Tiel zwicht voor racismeroepers

Eerder deze week berichtten we nog dat eigenaar Christjan Ernste van danscafé De Kikker en café De Tijd in Tiel een prima oplossing had gevonden om opstootjes onder bezoekers die elkaar niet goed begrepen te voorkomen. Hij stelde de eis dat men bij binnenkomst 'goedenavond' moest kunnen zeggen. Kort gezegd; er werd verwacht dat je minstens een basiskennis van de Nederlandse taal bezit.

Nu voelt de beste man zich gedwongen die oplossing terug te draaien, omdat er een groep mensen is die daar - heel voorspelbaar - kritiek op menen te moeten uiten en de beste man te beschuldigen van discriminatie.

"Iedereen beschuldigt ons van discriminatie, maar dat is nooit de bedoeling geweest." Ernste wilde slechts dat bezoekers zouden verstaan wat andere gasten en het personeel tegen ze zeggen. Taalproblemen zijn namelijk steeds vaker de oorzaak van onrust en vechtpartijen in de kroegen. Daarom moest iedereen aan de deur 'goedenavond' kunnen zeggen en een identiteitsbewijs tonen. De taaleis is nu van tafel.

De kroegbaas had maandag overleg met burgemeester Hans Beenakker van Tiel. Die waarschuwde hem dat selecteren op afkomst in Nederland verboden is, maar van selectie op basis van afkomst was natuurlijk helemaal geen sprake. "Horecaondernemers willen geen trammelant in hun zaak. Deze ondernemers hebben blijkbaar overlast van arbeidsmigranten. Er zijn verschillende manieren om die overlast aan te pakken, bijvoorbeeld het opleggen van een toegangsverbod. Maar deze manier is ongewenst", aldus Beenakker die kennelijk moeite heeft met het loszien van kennis van de Nederlandse taal en afkomst, wellicht omdat hij door de rijksoverheid is geïndoctrineerd in het moeten aanbieden van alle regels en voorzieningen in zevenentachtig talen zodat nieuwkomers niet de moeite hoeven nemen de taal machtig te worden.

Het komt in Tielse kroegen vaker voor dat bijvoorbeeld een ongelukkige duw in de drukte uitloopt op een knokpartij omdat de buitenlandse bezoeker excuses niet begrijpt, of dat een gast op de vuist wil omdat hij een grap niet begrijpt, maar dat probleem aanpakken betekent tegenwoordig vanzelfsprekend dat je racist bent.

Het bloed van het volgende slachtoffer van een knokpartij in een van deze kroegen kan weleens aan de handen van de Burgemeester en de criticasters kleven.