Honden achtergelaten in hete auto's

Het is al een aantal dagen prachtig weer met hoge temperaturen en dan kun je er donder op zeggen dat er weer mensen zijn die hun trouwe viervoeter in de auto achterlaten.

Zo was het raak in Assendelft, Den Helder, Hoorn, Ursem, Purmerend en Wieringerwerf. De politie heeft meermaals moeten optreden om honden uit hun benarde positie te bevrijden.

Heb je een hond en moet je even weg, wees dan niet zo lui om jouw hond in een oven achter te laten want met een temperatuur die in een auto gemakkelijk oploopt naar 43 graden Celsius mag je het gerust zo noemen.

Het is bovendien bij wet verboden om het welzijn van een dier te benadelen (wat je dus doet zodra je jouw auto met hond en al in de zon plempt) en ook het onhouden van verzorging is strafbaar. Zowel het benadelen van een dier en het onthouden van verzorging worden gezien als misdrijf.

Mocht je vandaag van jouw zolderkamer komen en naar buiten gaan. Schroom niet om 112 of 144 te bellen wanneer je een hond in een auto ziet. Zowel de politie als dierenambulance komen dan langs om het dier te bevrijden en de nodige verzorging te geven. Uiteraard zal er ook een gesprekje worden gevoerd met de hondenbezitter.