Barça voorkomt met tien man nederlaag tegen Real

Barcelona heeft nog altijd niet verloren in dit seizoen van de Primera División. Met tien man hield het in eigen huis stand tegen Real Madrid: 2-2.

Met twee sterrenteams op het veld is het vaak niet eenvoudig om de beste man van de wedstrijd aan te wijzen, maar de slechtste op het veld was zonder enige twijfel scheidsrechter Alejandro José Hernández Hernández. De leidsman gaf kort voor rust terecht rood aan Sergi Roberto, maar verder viel hij vooral op door dingen die hij niet zag. Zo hadden beide ploegen een strafschop kunnen krijgen en ontsnapte Gareth Bale aan rood nadat hij een zware overtreding maakte op Samuel Umtiti. Luis Suarez had een tweede gele kaart moeten krijgen en een doelpunt van Barcelona had mogelijk doorgang moeten vinden waar de scheidsrechter affloot.

Beide teams voelden zich daarom na afloop bestolen, maar voor het publiek was er voldoende te genieten tijdens de Clasico. De grote kanonnen lieten zich allemaal gelden in het affiche waar de voetbalwereld zoals altijd reikhalzend naar uitkeek. De ouverture kwam na negen minuten van Luis Suarez. Hij volleerde de bal keurig in de hoek en had even later zelfs kans op een tweede treffer, maar vond keeper Navas op zijn weg.

Vervolgens was het Cristiano Ronaldo die zich voor de zoveelste keer liet gelden in een treffen tussen de Spaanse grootmachten. Hij rondde na een kwartier spelen een snelle counter beheerst af en maakte zijn achttiende goal in El Clasico, waarmee hij het clubrecord van de legendarische Alfredo Di Stéfano evenaart. Hij schoot daarna nog een keertje voorlangs, maar grote kansen om het record aan te scherpen kreeg hij niet. Na een overtreding raakte hij geblesseerd aan de enkel en na de rust bleef hij in de kleedkamer achter.

Barcelona stond toen al met een man minder, want de scheidsrechter had Sergi Roberto vlak voor de pauze weggestuurd nadat het duel in de blessuretijd van de eerste helft ontspoorde. Sergio Ramos en Suarez vlogen elkaar in de haren, Bale haalde keihard door op Umtiti en Roberto mepte Marcelo. Dat de scheidsrechter hierbij slechts één keer rood gaf, is een klein wonder te noemen.

Gelukkig hielden de ploegen het na rust wat sportiever en liet men enkel de voeten spreken. Met een man minder kwam Barça opnieuw op voorsprong dankzij Lionel Messi. De Argentijn werd keurig bediend door Suarez, die bij die actie niet werd bestraft voor het duwen van Real-verdediger Varane. Even later dacht Messi ook de derde treffer voor de thuisploeg te verzorgen, maar hij zou dat vanuit buitenspelpositie hebben gedaan.

Zodoende bleef Real Madrid in de race en het was Gareth Bale die hard raak schoot voor de 2-2. Hij profiteerde een kwartier voor tijd van een vernuftig balletje van Asensio. De Koninklijke hoopte de numerieke meerderheid om te zetten in een overwinning, claimde een penalty toen Marcelo werd geraakt door Jordi Alba, maar zag dat de scheidsrechter liet doorspelen. In de slotfase ontsnapte het zelfs aan een nederlaag toen Messi twee keer naliet om te scoren.