Jahanbakhsh kroont zich met hattrick tot topscorer

Alireza Jahanbakhsh heeft zijn leidende positie in het topscorersklassement van de Eredivisie niet meer uit handen gegeven. Hij maakte een hattrick in de wedstrijd tegen PEC Zwolle.

Voor aanvang van de laatste speelronde waren nog zes spelers in de race om topscorer van de Eredivisie te worden. Jahanbakhsh leidde de dans met achttien treffers, maar wist zich op de voet gevolgd door ADO-spits Johnsen (17) en PSV'er Lozano (17). Ook zijn clubgenoot bij AZ Wout Weghorst, Steven Berghuis van Feyenoord en Fran Sol van Willem II met allen zestien goals mochten nog hopen om de plek in de geschiedenisboeken.

Johnsen was de eerste die zich liet gelden. De Noor had deze week nadrukkelijk uitgesproken er alles aan te doen om zo veel mogelijk te scoren en hij slaagde al na twee minuten in die missie. Op bezoek bij laagvlieger Roda JC knalde hij na een half uur spelen nog een keer raak waardoor hij de concurrentie dwong om te scoren. Zelf werd hem die kans ontnomen door de trainer, want ADO moest winnen om een ticket voor de play-offs veilig te stellen. Hij werd gewisseld voor een verdediger en besloot het seizoen dus met negentien treffers, wat Johnsen uiteindelijk op de tweede plaats bracht in het eindklassement.

De winst werd vervolgens in stijl opgeëist door Jahanbakhsh. De buitenspeler van AZ had het ook tijdens de laatste speelronde flink op zijn heupen en verschalkte de arme doelman van PEC Zwolle tot drie keer toe. Ook Wout Weghorst mocht twee goals bijschrijven waardoor de productieve tandem van AZ samen op het podium eindigt. Weghorst kwam tot achttien treffers en de Iraniër schoot dit seizoen 21 keer raak.

Jahanbakhsh over topscorerstitel (Bron: Youtube)

Weghorst moet zijn derde plaats overigens wel delen met Feyenoorder Steven Berghuis. De vleugelspeler werd de hele wedstrijd nadrukkelijk gezocht door zijn ploeggenoten en hij wist twee kansen te verzilveren. Daarmee passeerde hij Lozano op de eindlijst, want de Mexicaan kwam namens landskampioen PSV niet tot scoren.

Alireza Jahanbakhsh is de opvolger van Nikolai Jörgensen, die vorig jaar met de trofee naar huis ging. Naast zijn vele doelpunten verzorgde de Iraans international van AZ ook nog eens twaalf assists, wat hem in dat klassement op de derde plaats brengt. Berghuis bracht veertien keer een Feyenoorder in stelling en moet alleen Ajacied Hakim Ziyech voorlaten. De Marokkaans international gaf vijftien keer een beslissende voorzet en besluit het seizoen als assistkoning.

Alireza Jahanbakhsh viert de 2-0 tegen PEC (PRO SHOTS/Jasper Ruhe).
Alireza Jahanbakhsh viert de 2-0 tegen PEC (PRO SHOTS/Jasper Ruhe).