Van Aanholt schiet Stoke City uit Premier League, West Brom leeft nog

Crystal Palace heeft zaterdag drie punten gepakt bij Stoke City, dat daardoor officieel is gedegradeerd uit de Premier League: 1-2.

Voor eigen publiek begonnen The Potters, de nummer negentien van de Premier League, niet slecht aan de wedstrijd. Beide teams hadden al een paar aardige mogelijkheden gecreëerd toen Xherdan Shaqiri op slag van rust de score opende. De Zwitser scoorde uit een van richting veranderde vrije trap.

Na de pauze miste Mame Biram Diouf een goede kans op een tweede treffer voor Stoke. Peter Crouch legde de bal met het hoofd klaar voor Diouf, waarna Palace-keeper Wayne Hennessey in de weg lag. Crouch was net gewisseld toen de bezoekers halverwege de tweede helft naar 1-1 counterden via Ruben Loftus-Cheek en doelpuntenmaker James McArthur.

In de slotminuten ging het helemaal mis bij Stoke, dat achterin steeds meer ruimte weggaf. Patrick van Aanholt kreeg zomaar de gelegenheid om te scoren, nadat hij de bal via een speler van Stoke voor zijn voeten kreeg: 1-2. Crystal Palace stijgt daardoor naar de twaalfde plek, terwijl voor de ploeg van Erik Pieters, Ibrahim Afellay en Bruno Martins-Indi (alleen Pieters kwam in actie) het doek nu is gevallen. Stoke City was sinds 2008/09 op het hoogste niveau actief.

West Bromwich Albion - Tottenham Hotspur
West Bromwich Albion mag door een late zege op Tottenham Hotspur nog een klein beetje hopen op lijfsbehoud in de Premier League. De hekkensluiter van Engeland moest in eigen stadion van de Spurs zien te winnen om nog een kleine kans te houden.

Op The Hawthorns grepen The Baggies hun allerlaatste kans. De wedstrijd leek op een doelpuntloos gelijkspel af te gaan, wat voor West Bromwich degradatie zou betekenen. Tottenham had al meerdere kansen op de openingstreffer laten liggen toen de thuisploeg tegen de verhouding in toch de zege pakte.

In blessuretijd wist Jake Livermore uiteindelijk te scoren uit een hoekschop, nadat de bal na een redding van Hugo Lloris niet kon worden weggewerkt: 1-0. Met nog één wedstrijd te gaan heeft West Bromwich Albion één punt minder dan Southampton, maar The Saints hebben twee duels minder gespeeld. Als die ploeg zaterdagavond van Everton wint, is degradatie alsnog een feit voor West Brom.

Update 20.25 uur
Southampton leek door een goal van Nathan Redmond te winnen en West Brom dus naar de Championship te duwen, maar de jonge Tom Davies werkte in de 96e minuut de 1-1 binnen voor Everton en dus leeft ook West Brom nog.