Arrestanten dodenherdenking op Dam nog vast

De drie mensen die vrijdag rond de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam zijn aangehouden, zitten nog steeds vast, zei een woordvoerster van de politie zaterdag.

Het gaat om een 55-jarige Amsterdammer die enkele minuten voor de twee minuten stilte op de Dam een harde schreeuw liet horen. Hij werd door agenten meteen aangehouden wegens verstoring van de openbare orde. Hetzelfde geldt voor de 66-jarige man uit Schiedam die met een spandoek liep. Op het spandoek stond 'Churchill massamoordenaar'. Ook de 22-jarige toerist die werd opgepakt wegens openbare dronkenschap is nog niet op vrije voeten.

Het is nog niet duidelijk waarom de Amsterdammer begon te schreeuwen. Voor zover bekend is er geen relatie met het actiecomité #Geen4MeiVoorMij, dat een lawaaiprotest had aangekondigd. De organisator van dit lawaaiprotest kondigde vrijdagochtend aan dat zijn actie toch niet door zou gaan. De rechter had het protest al eerder verboden.

Een woordvoerder van de politie zei dat nog niet duidelijk is of de Schiedammer met het spandoek ook betrokken was bij het reclamevliegtuigje dat over de stad vloog met de tekst 'Herdenk ook de Churchill-doden'. Volgens RTV Utrecht was dit vliegtuigje ook boven andere steden te zien en betrof het een eenmansactie van iemand die ook uit Schiedam kwam.

Arrestanten dodenherdenking op Dam nog vast
Arrestanten dodenherdenking op Dam nog vast (Foto: ANP)