Tanfield verslaat medevluchters in openingsrit Tour of Yorkshire

Harry Tanfield heeft de eerste etappe in de Tour de Yorkshire gewonnen. De 23-jarige Brit van Canyon-Eisberg was na 182 kilometer in Doncaster de snelste van een kopgroep. Alistair Slater kwam als tweede over de streep, voor Michael Cuming. Tanfield is ook de eerste leider in de ronde van Yorkshire.

Vlak na de start gingen zes renners in de aanval: Tom Baylis (ONE), Cuming (Madison Genesis), Slater (JLT Condor), Tanfield (Canyon-Eisberg), Axel Journiaux (Direct Energie) en Emerson Oronte (Rally Cycling). Ze kregen een voorsprong van maximaal vier minuten op het peloton.

Het peloton onder leiding van Sunweb leek alles onder controle te hebben. Met nog dertig kilometer te fietsen was het verschil teruggebracht naar de twee minuten. Het leek aan te komen op een massasprint in de eerste etappe, maar de vluchters hadden hun krachten goed verdeeld en hadden met nog tien kilometer te gaan een voorsprong van één minuut en twintig seconden, waar ondertussen de Fransman Journiaux was afgehaakt.

Het peloton bracht het verschil met nog vijf kilometer te gaan terug tot 35 seconden, maar tussen kilometer vijf en twee van de streep kwamen ze niet meer dichter en moest de winnaar vooraan gezocht worden. Tanfield begon zijn sprint achteraan, maar de Brit won vrij overtuigend de sprint tegen zijn vluchtgenoten. Max Walscheid won de sprint van het peloton op vijf seconden van de winnaar.