Militair aanbidt Noorse dondergod en mag baard laten staan

In het Amerikaanse leger zijn baarden in principe verboden, en al geruime tijd: in de Eerste Wereldoorlog begon men met chemische oorlogsvoering en baarden zaten in de weg van de gasmaskers.

Tegenwoordig zijn er een paar uitzonderingen: om religieuze redenen mag men nog een baard hebben - voornamelijk van belang voor Sikhs, voor wie een baard een verplichting is - en commando's die in het Midden-Oosten actief zijn en met een baard niet opvallen tussen de lokale bevolking.

Een militair, geen Sikh, heeft nu ook te horen gekregen dat hij zijn baard - mits binnen proporties - mag laten staan, ook om religieuze redenen: de beste man zegt namelijk niemand minder dan de Noorse dondergod Thor te aanbidden. 

In het geloof van Thor is een baard geen verplichting, maar worden mannen naar verluidt toch wel een beetje verwacht een flinke baard te laten staan. "Vanwege uw Noorse geloof mag u een baard dragen, mits het binnen de voor militairen afgesproken proporties en standaarden blijft", luidde een memo, waarvan de echtheid is bevestigd door een woordvoerder van de betreffende militaire basis in Missouri.