Roglic blijft aan de leiding in Romandië, Fuglsang wint koninginnenrit

Jakob Fuglsang heeft de koninginnenrit in de Ronde van Romandië gewonnen. De Deen van Astana reed in de afdaling weg uit de groepje van vijf renners, met daarbij Primoz Roglic en Egan Bernal. Op de slotklim probeerde Bernal het een aantal maal, maar de Sloveen van LottoNL-Jumbo had overal een antwoord op. Met nog een rit te gaan heeft Roglic een voorsprong van acht seconden.

Met maar liefst vijf beklimmingen op het menu, waarvan drie van de eerste categorie en twee van de categorie, moesten de renners aan de bak. Vanuit de start waren er meerdere aanvallen, maar LottoNl-Jumbo liet op de klim van de eerste categorie niemand wegrijden, mede dankzij Steven Kruijswijk. In de afdaling na twintig kilometer kwam er wel een kopgroep tot stand. Thomas de Gendt (Lotto Soudal), net zoals in de tweede etappe in de aanval, kreeg Hugh Carthy (EF Education First-Drapac), Mikel Nieve (Mitchelton-Scott), Herman Pernsteiner (Bahrain Merida) en Andrey Amador (Movistar) met zich mee.

De kopgroep kreeg nooit echt de ruimte van het peloton. Hun maximale voorsprong was twee minuten dertig seconden. LottoNL-Jumbo hield alles onder controle. Met nog twee beklimmingen te gaan nam Sky het tempo over van de Nederlandse ploeg. Het verschil was teruggebracht onder de twee minuten.

Op de voorlaatste klim, op zestig kilometer van de streep gingen Emanuel Buchmann, Ion Izagire en Daniel Felipe Martinez in de aanval. Het drietal kreeg een vijftig seconden van het peloton en sloten aan de voet van de slotklim aan bij de koplopers.

In het peloton was het nog steeds Sky die het tempo steeds wat hoger ging leggen, waarna het op zes kilometer van de top de beurt was aan Bernal. De pas 21-jarige Colombiaan probeerde het meerdere malen, maar steeds had Roglic een antwoord op de demarrages. De twee reden snel naar de koplopers toe, maar Bernal liet het ook steeds weer stilvallen met Roglic in zijn wiel.

Fuglsang en Rui Costa profiteerden daar dankbaar van en reden weg uit de groep van de favorieten. Ze hadden al snel twintig seconden te pakken, maar bij een nieuwe versnelling van Bernal was de voorsprong weer verdwenen. Bernal en Roglic hadden op de top tien seconden te pakken, maar doordat er geen samenwerking was konden Rui Costa en Fuglsang weer aansluiten. Ook Porte was ondertussen aangesloten.

In de afdaling bleven Roglic, Bernal en Porte naar elkaar kijken en daar maakte Fuglsang dankbaar gebruik van. Op dertien kilometer van de streep demarreerde de Deen en niet reageerde op hem, ook niet Rui Costa die zich liet verrassen. Fuglsang had al snel een halve minuut te pakken en zijn zege kwam ook nooit meer in gevaar. De sprint om de tweede plaats won Roglic nog voor Bernal, waardoor de Sloveen twee seconden uitliep in het klassement.

Kruijswijk kwam in een grote groep op meer dan twee minuten binnen en verloor twee plaatsen in het algemeen klassement. De Nederlander staat nu zesde in het klassement op tweeënhalve minuut van zijn ploeggenoot.