Hardleerse Russische snelwandelcoach duikt wéér op

Hij is inmiddels zo'n beetje de kakkerlak van de sportwereld: de Russische snelwandelcoach Viktor Chegin. Nadat tientallen van zijn sporters, goed voor een hele berg aan wereldtitels en olympische medailles, aan de doping bleken te zitten werd de man voor het leven geschorst, maar er is maar niet vanaf te komen.

Zo dook Chegin kort na zijn schorsing al op in een geblindeerd busje in Sochi, waar hij toevallig op (snel)wandeltempo naast een groep atleten uit de nationale selectie reed. Ook bleven er keer op keer verhalen komen over coaches die weliswaar geen Viktor Chegin heetten, maar naar verluidt wel in directe verbinding met hem stonden, waardoor de beruchte dopingcoach alsnog de touwtjes in handen had.

Dit keer is de onverbeterlijke Chegin opgedoken in Kirgizië of all places. Het Russisch antidopingagentschap RUSADA heeft laten weten dat een RUSADA-onderzoeksteam, inclusief twee dopingcontroleurs, naar Karakol gestuurd zijn, de vierde stad van het land. In het stadion van die stad zou de Russische ploeg aan het trainen zijn, onder leiding van niemand minder dan Viktor Chegin. 

RUSADA heeft laten weten gelijk een verzoek te hebben gestuurd aan de Russische atletiekbond, waar om uitleg gevraagd wordt. Ook is het Russische sportministerie op de hoogte gesteld van de situatie.