Trump: 'Stem op ons WK-bid, anders zwaait er wat'

Donald Trump had zijn mobiel nog in de buurt en heeft vrijdagavond nog wat getwitterd. Hij mengde zich in de strijd om de toewijzing van het wereldkampioenschap voetbal van 2026. Trump waarschuwde andere landen om niet te lobbyen tegen de gezamenlijke kandidatuur van de Verenigde Staten, Canada en Mexico.

"De Verenigde Staten hebben een STERKE kandidatuur met Canada en Mexico voor het WK van 2026", aldus het opperhoofd van de Verenigde Staten. "Het zou een schande zijn als landen die wij altijd steunen, tegen het Amerikaanse bid zouden lobbyen. Waarom zouden wij deze landen steunen als zij ons niet steunen (ook bij de Verenigde Naties)?"


De Verenigde Staten, Mexico en Canada duelleren met Marokko om de status van gastheer van het 23ste WK. De afgelopen maanden hebben diverse Europese landen, waaronder Rusland, Frankrijk en België, aangegeven Marokko te gaan steunen. De FIFA stemt op 13 juni op een congres in Moskou, aan de vooravond van het WK in Rusland, over de toewijzing van het WK van 2026. 

Voorheen beslisten de leden van het uitvoerend comité achter gesloten deuren over de WK-gastheren, wat verhalen over corruptie in de hand werkte. Op 2 december 2010 gebeurde dat voor het laatst, toen Rusland en Qatar de organisatie van het toernooi van respectievelijk 2018 en 2022 kregen toegekend. Nu stemmen alle leden van de FIFA over de toekenning.