Marseille op rozen tegen Salzburg

Olympique Marseille heeft zichzelf een goede dienst bewezen in de Europa League. In eigen huis won het verdiend met 2-0 van Red Bull Salzburg.

De halve finalisten troffen elkaar vorig seizoen al in de groepsfase en toen eindigde het duel in Oostenrijk in 1-0 nadat in Marseille met 0-0 werd gelijkgespeeld. Ditmaal toonden de Fransen zich veel sterker dan destijds. Aan de hand van sterspeler Dimitri Payet had de thuisploeg het beste van het spel en het duurde niet al te lang voor dat werd vertaald naar doelpunten.

Na exact een kwartier was het Florian Thauvin die bij de tweede paal kon binnenkoppen. Hij sprong het hoogst van iedereen en promoveerde de loepzuivere assist van Payet tot doelpunt. De middenvelder kopte via zijn eigen hand in de goal, maar dat ontging de scheidsrechters van dienst. Protesten werden dan ook weggewuifd.

Daarvoor had Olympique al eerder kunnen scoren, maar toen stond keeper Alexander Walke wel op zijn post. De Oostenrijkers probeerden continu druk te zetten op de Franse opponent, maar zij slaagden erin zich eronder uit te spelen.

In de tweede helft claimde Salzburg vergeefs een penalty nadat Lainer werd neergehaald door Maxime Lopez. De bezoekers bleven druk zetten, kregen daardoor wat kleine kansjes, maar kregen na ruim een uur spelen de deksel op de neus. Thauvin faalde nog, maar een minuut later was de net ingevallen Clinton N'Jie wel succesvol. Wederom ging hier een schitterende pass van Payet aan vooraf. Ook de subtiele aanname van de spits was om te smullen.

Salzburg kreeg nog twee goede mogelijkheden om iets aan die nadelige marge te doen, maar spits Munas Dabbur verloor zijn evenwicht en schoot over. Een minuut later, exact een kwartier voor tijd, miste invaller Fredrik Gulbrandsen de grootste mogelijkheid. Hij schoot op de paal.

Zodoende reist Olympique Marseille volgende week met een 2-0 voorsprong af naar Oostenrijk. Red Bull Salzburg moet dan minimaal drie keer scoren om alsnog een ticket voor de finale te bemachtigen.