Deel oberslopend tuig krijgt voorwaardelijke straf

Drie mannen met Nederlands paspoort die samen met enkele anderen in Praag zijn beschuldigd van zware mishandeling van een ober nadat die iets zei dat ze niet aanstond - ze schopten en sloegen hem nadat hij al op de grond lag nog twaalf keer op het hoofd - zijn tot voorwaardelijke celstraffen veroordeeld en uitgewezen. De drie gaan volgens Tsjechische media niet in beroep. Ze mogen de komende vijf jaar niet in Tsjechië komen.

Maandagavond werden in totaal zeven mannen met Nederlanders paspoort in de leeftijd van 24 tot 32 jaar opgepakt wegens de zware mishandeling, eerder op de dag op een Praags terras. Het slachtoffer is zo ernstig gewond geraakt dat hij naar de afdeling intensive care moest en aan zijn hoofd is geopereerd. Hij heeft onder meer een gebroken kaak en raakte bijna zijn oog kwijt.

Twee verdachten werden snel weer vrijgelaten omdat zij zich niet aan geweldpleging schuldig hadden gemaakt en twee anderen zitten nog vast. Waarschijnlijk zijn dat de twee mannen die - zoals te zien was op de beveiligingsvideo's - compleet losgingen op de ober. Hen hangt een straf van maximaal tien jaar cel boven het hoofd. De groep zou hebben bestaan uit geoefende boksers.

Voorwaardelijke straf mishandelaars ober
Voorwaardelijke straf mishandelaars ober (Foto: ANP)