EU-censuurregels in strijd tegen ongewenst nieuws

Ondertussen in China.... De Europese Commissie wil de snelle verspreiding van wat zij zien als nepnieuws en desinformatie met een Europese gedragscode bestrijden. Een onafhankelijk netwerk van mensen die feiten checken moet dit ondersteunen. Daarnaast wil Brussel dat internetgiganten als Facebook, Google en Twitter meer openheid geven over waar de informatie op hun onlineplatforms vandaan komt en wie ervoor betaalt.

Brussel vindt dat de industrie zelfregulerend moet zijn maar te weinig doet aan het fenomeen, bijvoorbeeld met het tijdig sluiten van nepaccounts. EU-commissaris Mariya Gabriel (digitale economie) dreigt met bindende regels als de gedragscode, die al in juli in samenwerking met de industrie en belanghebbende organisaties klaar moet zijn, onvoldoende blijkt te helpen.

Ze waarschuwde donderdag specifiek waakzaam te zijn voor "tactieken van desinformatie'' in de aanloop van de Europese verkiezingen in mei 2019.

Het censureren van nieuws is controversieel. Onafhankelijkheid is lastig en zoals EU vs Disinformatie al aantoonde ligt misbruik op de loer. Ongewenste of onwelvallige meningen kunnen al snel van overheidswege worden verwijderd en dat kan verstrekkende gevolgen hebben voor de burger. Zo kan de EU uiteindelijk prima besluiten dat berichten die negatief zijn over de EU 'nepnieuws' zijn, en kan propaganda juist een zeer prominente plek krijgen.

Gisteren konden we in het debat over de memo's bijvoorbeeld nog zien hoe betrouwbaar en eerlijk de overheid is. Het nieuws dat zij verspreiden is dan ook per definitie betrouwbaar.

EU-gedragscode in strijd tegen nepnieuws
EU-gedragscode in strijd tegen nepnieuws (Foto: BuzzT)