'Lintjesregen racistisch en seksistisch'

Vandaag ontvangen ongeveer 2900 mensen een koninklijke onderscheiding - een lintje - van hun burgemeester, maar natuurlijk kan en mag dat niet zonder slag of stoot gebeuren. De lintjesregen is namelijk een wittemannending. En dat moet natuurlijk anders!

In die lijst van duizenden mensen valt namelijk volgens de witmanshater één ding op: het tekort aan diversiteit. Meer mannen dan vrouwen krijgen lintjes en immigranten worden sterk ondervertegenwoordigd zwaar gediscrimineerd door die witte kutracisten!

"Dat zien we elk jaar en vinden wij niet zo leuk", vertelt Martine van Grieken, directeur van de kanselarij der Nederlandse Orden die over die lintjes gaat, in het NOS Radio 1 Journaal. "Bovendien doen er evenveel vrouwen als mannen vrijwilligerswerk, maar die worden gewoon minder vaak voorgedragen."

Iemand voordragen voor een lintje kan in principe iedereen, maar wil je daadwerkelijk zo'n prul opgespeld krijgen moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je minstens 15-20 jaar vrijwilligerswerk hebben gedaan en dat is dan ook meteen de belangrijkste reden dat immigranten zijn ondervertegenwoordigd. "Sommige vrijwilligers zijn nog niet eens zo lang in Nederland."

Aan die aanvragen kan de kanselarij ook niets veranderen, zij kunnen er dus ook niet voor zorgen dat de immigranten en vrouwen meer lintjes krijgen. "Wij kunnen moeilijk zeggen: draag die eens voor. Maar wat we wel kunnen doen is mensen oproepen, zoals in dit interview. We roepen nú mensen op om meer vrouwen en mensen met een migratieachtergrond voor te dragen", sluit Van Grieken af. Want voordragen moet kennelijk op basis van geslacht of afkomst, niet omwille van je bijdrage aan de samenleving.