Nijland over Twente: "Verschil is bijna niet op te vangen"

FC Twente lijkt te gaan degraderen naar de Jupiler League en de vraag is of de Tukkers daarna nog lang zullen bestaan als betaald voetbalclub.

Twente moet in de laatste twee speelronden van de Eredivisie vier punten goedmaken op Sparta of Roda JC en vervolgens de nacompetitie winnen. Hans Nijland, algemeen directeur van FC Groningen, was net werkzaam bij zijn club toen in 1998 degradatie uit de Eredivisie volgde. Hij heeft toen ervaren hoe groot de impact van degradatie is.

"Ik weet zeker dat dat tegenwoordig nog veel extremer is", vertelt Nijland aan De Telegraaf. Groningen keerde destijds na twee jaar terug op het hoogste niveau. "En dat had echt geen jaar langer moeten duren. Dat had de club niet volgehouden." Ook dit seizoen was de Trots van het Noorden lange tijd nog niet helemaal zeker van lijfsbehoud. "Het gevaar om te degraderen lag echt als een steen op mijn maag."

"Degradatie is voor subtopclubs als FC Twente en FC Groningen bedrijfseconomisch volkomen onverantwoord. Dat is echt een ramp", gaat Nijland verder. "Kijk alleen maar naar de tv-gelden. FC Twente incasseert nu 5,6 miljoen aan tv-gelden en zal bij degradatie teruggaan naar zes ton. Dat verschil van 5 miljoen is bijna niet op te vangen. Zo'n bedrag kun je ook niet even uit je organisatie halen, want je stadionkosten en zaken als rente en aflossing lopen gewoon door."

FC Twente speelt aanstaande zondag een uitwedstrijd tegen Vitesse. Bij een nederlaag van de bezoekers uit Enschede is het doek definitief gevallen, ongeacht de resultaten van Sparta en Roda.