Rutte houdt vol: kende memo's niet

Premier Mark Rutte kende vóór afgelopen vrijdag geen van de ambtelijke memo's die het kabinet dinsdag heeft vrijgegeven over de afschaffing van de dividendbelasting. Dat zei hij woensdagavond tijdens het debat over deze kwestie. De oppositie meent dat de premier niet de waarheid spreekt.

Rutte kent alleen een intern partijstuk van de VVD over dividendbelasting. Maar dat is volgens hem een ,,ander" stuk. Dit stuk werd destijds geschreven door toenmalig staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën die daarbij gebruikmaakte van stukken van ministeries.

Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) informeerde Rutte in februari dat er een informatieverzoek was ingediend over stukken over de dividendbelasting. Volgens Rutte is daarbij gesproken over de juridische afweging van dat verzoek, maar niet over welke specifieke documenten het ging. Dat verzoek werd afgewezen, maar uiteindelijk werden de stukken deze week toch openbaar.

Dat gesprek met Snel deed Rutte niet denken aan het eerdere debat over de kwestie in november, toen hij zei geen herinnering te hebben aan memo's over afschaffing van de dividendbelasting. Dat debat was wat Rutte betreft afgewikkeld en niet meer 'top of mind'. Zowel Lodewijk Asscher (PvdA) als Jesse Klaver (GroenLinks) vindt het moeilijk te geloven dat het gesprek met Snel geen belletje deed rinkelen bij Rutte, en dat de premier niet doorvroeg over het Wob-verzoek.

Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaven eerder in het debat toe dat alles over deze zaak niet vlekkeloos is verlopen. Het was ,,niet fraai, rommelig en de geloofwaardigheid is in het geding", zei VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff.

Pechtold

Fractieleider Alexander Pechtold van D66 heeft alleen het interne stuk van de VVD over afschaffing van de dividendbelasting gezien. De dinsdag gepubliceerde memo's van het kabinet heeft hij nooit eerder onder ogen gehad, zei hij woensdag in de Tweede Kamer.

Dat partijstuk van de VVD is van een ,,andere categorie" en valt niet onder de memo's waar de oppositie de hele tijd om vraagt, zei Pechtold. VVD-leider Mark Rutte heeft het stuk gebruikt in bilateraal overleg met andere onderhandelaars tijdens de formatie.

Toen Pechtold in november tijdens een Kamerdebat over de dividendbelasting werd gevraagd of er nog meer memo's over deze zaak waren, heeft dan hij dan naar eigen zeggen ook de waarheid gesproken. Jesse Klaver (GroenLinks) was het hier niet mee eens. ,,Een zwaktebod." Hij vindt dat de D66-leider wel melding had moeten maken van het VVD-stuk.

Pechtold liet weten verder ,,niet gelukkig" te zijn met het beeld dat de afgelopen maanden is ontstaan over de afschaffing van de dividendbelasting. Hij zei zelf ook te hebben bijgedragen aan de verwarring.

Buma

CDA-leider Sybrand Buma wil niet spitten in zijn geheugen over memo's over de dividendbelasting. ,,Je weet heel veel niet meer" van de formatie en als je stukken gaat lezen dan wordt het geheugen ,,vervuild", stelde de christendemocratische coalitiepartner.

,,Ik wil niet bijdragen aan nog meer mist" , zei hij. Buma heeft dan ook niet de vrijgegeven memo's gelezen die het kabinet dinsdag naar de Kamer heeft gestuurd. Hij heeft afgelopen vrijdag in zijn persoonlijke archief wel een mapje gevonden over de dividendbelasting. Daarin zat wel de memo die VVD'er Eric Wiebes opstelde tijdens de formatie, die ook deel uitmaakt van het pakket dat dinsdagavond werd vrijgegeven, zo gaf Buma uiteindelijk toe.

Het valt de oppositie moeilijk om te geloven dat Buma nooit meer naar deze kwestie heeft gekeken. Het is ongeloofwaardig, verklaarden meerdere partijleiders. ,,Er is in november bijna een hele dag over gedebatteerd", zei PVV-voorman Geert Wilders. ,,Ik kan het vandaag niet mooier maken dan het is", aldus Buma.

Buma kan zich kleine, specifieke onderdelen van de formatie wel herinneren. Daarbij speelt volgens hem ook mee dat tijdens de formatieonderhandelingen het helemaal niet heeft ,,geclasht" over de afschaffing van de dividendbelasting. ,,Het is heel zakelijk afgehandeld."

Segers

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vindt dat hij niet had moeten spreken over wat hij zich wel of niet herinnerde over memo's over afschaffing van de dividendbelasting. Dat zei hij woensdag in het debat over de veelbesproken memo's, die dinsdag werden vrijgegeven.

Segers erkende dat hij zich wel een document herinnerde dat door VVD'er en toenmalig staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes was opgesteld, en dat door VVD-leider Mark Rutte werd gebruikt om in de formatie te pleiten voor afschaffing van de dividendbelasting. Dit zag hij echter niet als een memo, zo redeneerde hij.

Toen Rutte in een debat vorig jaar zei geen herinneringen aan memo's over de dividendbelasting te hebben, ging er daarom bij Segers geen belletje rinkelen. "De VVD-fractienotitie was van een andere orde", aldus de CU-voorman. Omdat tijdens de formatie zoveel memo's de revue passeerden, was het onverstandig om in zijn herinneringen te gaan graven, vindt Segers nu.

Rutte houdt vol: kende memo's niet
Rutte houdt vol: kende memo's niet (Foto: ANP)