Fraile wint eerste rit RomandiŽ, Roglic nieuwe leider

Omar Fraile heeft de eerste etappe van de Ronde van Romandië gewonnen. De Bask van Astana was na 166 kilometer de snelste in Delémont van een groep van 55 renners. Sonny Colbrelli kwam als tweede over de streep voor Rui Costa. Primoz Roglic neemt de leiderstrui over van Michael Matthews, die op twintig kilometer van de streep het peloton moest laten gaan.

Al snel in de koers ontstond er een kopgroep van vijf renners met daarbij de Nederlander Marco Minaard. De renner van Wanty - Groupe Gobert had het gezelschap van Remy Mertz, Alexis Gougeard, William Clarke en Antoine Duchesne. De kopgroep had al vijf minuten te pakken op het peloton, waar Sunweb de leiding nam in het peloton.

Met twee plaatselijke rondes van dertig kilometer, met daarin de Le Sommet erin van de tweede categorie, was het verschil teruggelopen naar de drie minuten. Met nog een ronde te rijden was het verschil gezakt onder de twee minuten. Op laatste klim van de dag nam LottoNL-Jumbo de kop in het peloton over van Sunweb. Vooral Steven Kruijswijk bepaalde het tempo en het zorgde ervoor dat Matthews als een van de laatste sprinters moest lossen. De leider in het algemeen klassement kwam op meer dan vijf minuten binnen.

Gougeard en Minaard hadden op de top nog een voorsprong van veertig seconden, maar mede door het werk van LottoNL-Jumbo en Bahrain Merida werden ze terug ingelopen. De Fransman Gougeard gaf niet op en probeerde het nog een keer, maar op twee kilometer was het avontuur toch echt afgelopen. In de laatste twee kilometer probeerde nog een renner van Groupama - FDJ, maar ook hij wist het niet vol te houden. In de sprint die daarop volgde was Fraile de snelste voor Colbrelli en Costa. In het algemeen klassement is Primoz Roglic de nieuwe leider.