OM: hogere strafeisen voor ram- en plofkraak

Per 1 mei gaat het Openbaar Ministerie (OM) hogere straffen eisen voor ram- en plofkraken. De richtlijn is aangescherpt omdat dergelijke kraken gepaard gaan met grote risico's. Overvallers gebruiken steeds vaker zware explosieven. Dit levert andere brand- en instortingsgevaar voor panden en omwonenden op, aldus het OM.

Tot nu toe geldt een richtlijn van 15 maanden gevangenisstraf als eis voor zowel ram- als plofkraken. De twee soorten overvallen worden nu uit elkaar gehaald, omdat plofkraken volgens justitie ernstiger zijn dan ramkraken.

Als uitgangspunt bij plofkraken geldt dat de strafeis van 12 naar 24 maanden celstraf gaat bij een plofkraak waarbij geen woningen in het getroffen gebouw zitten. Voor een overval op gebouwen waar wel mensen wonen, gaat een strafeis gelden van 48 maanden gevangenisstraf. Voorheen was dat 15 maanden.

Eis omhoog
De eis bij ramkraken gaat omhoog van 15 naar 21 maanden cel. Dit wordt al geregeld als straf opgelegd.

In een reactie zegt Detailhandel Nederland het goed te vinden dat plofkrakers zwaarder worden gestraft. "Het zijn vaak georganiseerde criminelen die ervoor kiezen om steeds zwaardere middelen te gebruiken en daarmee steeds meer schade aan winkels veroorzaken en een groot gevaar zijn voor de samenleving. Nu ook de pakkans verhogen, zodat daders weten dat ze hun straf niet ontlopen", aldus de brancheorganisatie.

OM: hogere strafeisen voor ram- en plofkraak
OM: hogere strafeisen voor ram- en plofkraak (Foto: ANP)