Beelden gifgasaanval Douma mogelijk nep

De beelden van de vermeende gifgasaanval in Syrië gingen de hele wereld over en zorgden ervoor dat Amerika, samen met Frankrijk en Engeland, een raketaanval op Syrië uitvoerden. Maar waren de beelden wel echt? Daarover ontstaat steeds meer twijfel.

Zo is Rusland van plan om een groep Syriërs naar Den Haag te halen die te zien zijn op videobeelden van de vermoedelijke gifgasaanval in Douma, deze maand. Volgens Rusland zijn de videobeelden geënsceneerd door De Witte Helmen, een Syrische reddingsorganisatie die wordt gesteund door het Westen.

De Russische ambassade tweet dat het een persconferentie plant voor donderdag bij de OPCW. Daarvoor zou er een briefing zijn waar getuigen uit Syrië, die te zien zijn op de beelden, gaan spreken. De Russische ambassadeur in Nederland, Alexander Sjoelgin, zegt dat hij zeventien mensen uit Syrië laat komen, van wie zeven "perfect identificeerbaar zijn als stervende mensen" in de video van De Witte Helmen.

Vorige week dook al een video op waaruit zou blijken dat de beelden van de nasleep van de vermoedelijke gifgasaanval in Douma nep zijn. Een 11-jarig Syrisch jongetje zegt daarin dat hij mensen hoorde schreeuwden dat hij naar een ziekenhuis moest gaan, dat hij ernaartoe rende en water over hem heen gegoten kreeg.

Hieronder een voorbeeld van de werkwijze van de Witte Helmen