Oproep tot verstoren van 'racistische' dodenherdenking

De 'Geen 4 mei voor mij' beweging roept op Facebook op om op 4 mei de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam te verstoren.  Volgens de groep is de dodenherdenking racistisch omdat tijdens de herdenking onder andere 'slechts 22.000 slachtoffers die tijdens de tweede wereldoorlog vielen' herdenken en niet de 4 miljoen slachtoffers die in Nederlands-Indië vielen door oorlogsgeweld. "Niet witte levens tellen blijkbaar niet mee in Nederland. Dit terwijl deze mensen Nederlandse onderdanen waren aangezien Nederland tot de dag van vandaag 27 december 1949 erkent als het moment van soevereiniteit van Indonesië", aldus de groepering. 

Volgens de groep heeft Nederland zich in de jaren na de Tweede Wereldoorlog niet beter gedragen dan de Duitse bezetter: "Nederland herdenkt dus oorlogsmisdadigers die niet onderdoen voor nazi's en hun Nederlandse slachtoffers worden uitgewist uit ons collectieve geheugen om aan ideaal van witte suprematie te voldoen." De beweging is dit 'soort hypocrisie' zat en wil daarom met een 'lawaaidemonstratie' een 'signaal afgeven aan de racisten die ons land besturen'.

Update 11.45
Inmiddels heeft Marianne Poot (VVD) via Twitter laten weten dat zij morgen vragen over de actie zal stellen aan de burgemeester. Zij is van mening dat iedereen het recht heeft om te demonstreren maar niet in de buurt van de Dam in Amsterdam op 4 mei.

Oproep tot verstoren van 'racistische' dodenherdenking (Foto: FOK!)
Oproep tot verstoren van 'racistische' dodenherdenking (Foto: FOK!)