Succesvolle penistransplantatie voor soldaat

In Amerika heeft een team van doktoren 's werelds eerste transplantatie van een penis en scrotum met succes uitgevoerd.

De chirurgen van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore voerden de complexe operatie uit bij een Amerikaans soldaat. De arme drommel vocht in Afghanistan en nadat hij op een verstopt explosief stapte, restte hem niets anders meer dan zittend te plassen.

Daar hebben de chirurgen verandering in gebracht met behulp van een penis, scrotum en een stuk van de buikwand van een overleden donor. De zware operatie werd op 26 maart uitgevoerd en duurde maar liefst 14 uur.

Uit ethische overwegingen zijn de testikels niet getransplanteerd.

"Waar zichtbare amputaties leiden tot een overduidelijke handicap zijn sommige oorlogswonden onzichtbaar en worden minder begrepen door anderen", zei Dokter Andrew Lee, hoofd van de Plastisch en Reconstuctieve chirurgie aan de Johns Hopkins Universiteit.

De soldaat, die verder anoniem wenst te blijven, liet in een reactie weten "Toen ik wakker werd voelde ik mij eindelijk 'meer normaal', ik voel mij goed nu".

Dokter Rick Redett, clinisch hoofd van het urogenitale transplantatieteam heeft gezegd dat de soldaat goed geneest en dat de verwachting is dat hij deze week naar huis zal keren.

"Wij hopen dat een levensverbeterende transplantatie zoals deze zal bijdragen aan een verbeterde urine en seksuele werking en zelfs zal leiden tot een normaler leven", zei Dokter Redett. "Bovendien is het ons doel om deze procedure ook uit te voeren op toekomstige geschikte patiënten".

Op het moment van schrijven zijn er inmiddels 60 genitale transplantaties goedgekeurd.

Succesvolle penistransplantatie voor soldaat
Succesvolle penistransplantatie voor soldaat