Strootman: ''Ze zeiden dat ik nooit meer op topniveau zou voetballen"

Dokters vertelden Kevin Strootman in 2014 dat hij nooit meer op topniveau zou voetballen. Dinsdag speelt hij de halve finale van de Champions League.

Via Sparta Rotterdam, FC Utrecht en PSV kwam de nu 28-jarige international in de zomer van 2013 bij AS Roma terecht. In Italië schitterde hij als hij op het veld stond, maar zijn speeltijd bleef lange tijd beperkt door drie ernstige knieblessures. Nu is hij terug, tot grote verrassing van de Romeinse doktoren.

In maart 2014 ging het voor het eerst mis, enkele maanden later kwam de tweede klap toen hij net terug was en de derde volgde toen hij niet eens speelde. "Ik heb toen bijna twee jaar niet gespeeld en die laatste blessure was het zwaarst. Ik was onder het mes geweest en had daarna zes of zeven maanden gerevalideerd en toen hoorde ik dat ik nog een keer geopereerd moest worden”, stelt hij bij The Independent.

Een zware periode en de geboren Ridderkerker twijfelde of hij ooit nog terug zou kunnen keren. "Er waren mensen die me vertelden dat ik niet meer op het hoogste niveau zou kunnen spelen en toen de dokter mij vertelde dat ik nooit meer de volle negentig minuten zou spelen, dacht ik wel even Oh..."

Strootman besloot het risico te nemen door niet opnieuw onder het mes te gaan en geloofde de top opnieuw te kunnen bereiken. "Erg moeilijk, maar ik ben blij dat ik hun ongelijk heb kunnen bewijzen", stelt de international, die voor al zijn blessures op jonge leeftijd al geregeld aanvoerder was bij club en land.

Dinsdag neemt hij het dus met AS Roma op tegen Liverpool in de Champions League. Dit tweeluik overleven betekent een ticket voor de finale en daar durfde hij in zijn revalidatiejaren nauwelijks van te dromen. "Ik voel me nu geweldig. Voor wedstrijden als deze en die in de kwartfinale tegen Barcelona doe je het allemaal. Er werd mij verteld dat ik nooit meer op dit niveau zou spelen, maar hoger dan dit kom je als voetballer nauwelijks.”